Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 19. 4. 2022.

Podupiremo Zorana Đogaša, on je sjajno rješenje za budućnost Splita

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obratio se medijima nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a

Predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković vezano uz zahtjev za pomilovanjem Josipa Perkovića i Zdravka Mustača poručio je u utorak neka se o tome očituje predsjednik Republike kojemu je taj zahtjev i upućen.

Dodao je kako su se o toj temi danas već očitovali zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Vlade Tomo Medved kao i ranije ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica. Bitno je da imamo formalnopravni zahtjev koji je pravni zastupnik uputio ministru Malenici, slijedi procedura i neka se očituje predsjednik Republike o toj temi, jer je uostalom zahtjev i upućen njemu, rekao je Plenković u izjavi novinarima nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Upitan kakav je njegov osobni stav o tome odgovorio je - neka se predsjednik RH prvo očituje. Kazao je i kako nema potrebe komentirati je li ga iznenadila potpora generala Ante Gotovine tome zahtjevu te da nije vidio njegovo priopćenje. Naglasio je kako je bitno samo ono što piše u pravnom zahtjevu.

Odgovarajući na novinarski upit s obzirom na povijesni kontekst, Plenković je podsjetio kako je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman vodio politiku pomirbe u trenucima stvaranja hrvatske države na jedinstvu domovinske i iseljene Hrvatske i različitih ideoloških strana u hrvatskom društvu te uspio ostvariti višestoljetni san hrvatskog naroda. No, tema o kojoj se ovdje radi ima sasvim drugu pozadinu, to su bili zločini počinjeni nad Hrvatima u emigraciji tijekom komunističkog sustava, rekao je.

Rekonstrukcija Vlade kad odlučim

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković poručio je u utorak da će rekonstrukcija Vlade biti kada on to odluči, kazavši kako je za to dobio potpunu slobodu djelovanja od stranačkih tijela i koalicijskih partnera.

"Rekao sam da će bit kad ja odlučim da će bit i tako će i bit", rekao je Plenković novinarima nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a upitan o rekonstrukciji Vlade.

Dodao je da na sjednici čelništva stranke nije bilo riječi o rekonstrukciji Vlade poručivši da će javnost obavijestiti o tome kada o tome odluči. Podsjetio je kako za rekonstrukciju nisu dali nikakav rok već za nju ima "carte blanche" stranačkih tijela i koalicije.

Plenković je, na novinarski upit vezan uz komemoraciju u Jasenovcu i zakonsku zabranu pozdrava "Za dom spremni", odgovorio da će u Jasenovcu biti kao i svake godine podsjetivši kako je jasan politički stav u odnosu na NDH rekao na prošloj sjednici Vlade. Vezano uz pozdrav "Za dom spremni" podsjetio je i da je i ranije kazao kako je taj pozdrav i danas zabranjen te samo treba provoditi ono što je i sada na snazi.

Đogaš sjajno rješenje za budućnost Splita

Izvijestio je da su na sjednici čelništva stranke razgovarali o predstojećim izborima u Splitu te o HDZ-ovu kandidatu za splitskog gradonačelnika Zoranu Đogašu koji je, istaknuo je, sjajno rješenje za budućnost Splite. Drži i da će oni koji bespotrebno vode Splićane na izbore nakon samo godinu dana nakon lokalnih izbora i bez ikakvih postignuća na kraju u političkom smislu biti kažnjeni od birača.

"Uvjeren sam da je Zoran Đogaš budućnost Splita i to na najbolji mogući način", ustvrdio je Plenković.

Kazao je također da je na sjednici najviših stranačkih tijela bilo riječi i o početku nove sjednice Hrvatskog sabora, sutrašnjem aktualnom prijepodnevu te ovotjednoj sjednici Vlade.

Teme