Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Šibenik | 5. 4. 2014.

Klauzura HDZ-a u Šibeniku

Zastupnik Plenković sudjelovao je na Klauzuri HDZ-a uoči kampanje za europske izbore 25. svibnja

Na Klauzuri su se okupili članovi Predsjedništva, Nacionalnog vijeća, Središnjeg odbora, Kluba zastupnika u Hrvatskom saboru i Kluba zastupnika u Europskom parlamentu, kandidati HDZ-a za europske izbore 25. svibnja, te voditelji stručnih stranačkih odbora i članovi Izvršnog izbornog stožera. Cilj Klauzure bio je upoznati stranačke dužnosnike s izbornom strategijom i programom uoči predstojećih europskih izbora. Kroz niz panel predočene su smjernice za politički marketing, komuniciranje ključnih poruka na regionalnoj razini i medijsko praćenje kampanje.

akt216

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko govorio je o aktualnoj političkoj i gospodarskoj situaciji u Hrvatskoj. Predstavio je strategiju djelovanja HDZ-a (programsku, projektnu, medijsku, terensku) te je najavio ponovnu pobjedu liste HDZ-a i partnera na europskim izborima.  

Zajedno sa zastupnicama Dubravkom Šuicom, Zdravkom Bušić, Ivanom Maletić i zastupnikom Davorom Ivom Stierom, Plenković je sudjelovao je na panelu "Značaj ulaska RH u EU i jednogodišnja iskustva zastupnika HDZ-a u EP". Govorio je na temu "Vanjska politika EU - regija Jugoistočna Europa i  proširenje".

Plenković je istaknuo tri glavna prioriteta vanjske politike EU: ustrojstvo Europske službe za vanjsko djelovanje, politiku susjedstva (Istočno partnerstvo i Mediteran) i globalna strateška partnerstva. Detaljnije se osvrnuo na stanje u Ukrajini i situaciju na Krimu. Založio se za daljnja proširenja EU na države Jugoistočne Europe, ali uz ispunjavanje kriterija. Posebno je apostrofirao europski put BiH i potporu jednakopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda. Osvrnuo se i na stanje EU kao političkog projekta nakon izlaska iz krize i proračunskih ograničenja, te je govorio o temeljnim odrednicama programa EPP-a - od izlaska iz krize preko reforme do rasta i zapošljavanja.

Nakon Klauzure održan je i sastanak Središnjeg odbora HDZ-a na kojem je Program HDZ-a i partnera za predstojeće europske izbore.