Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 18. 3. 2022.

Iznimno važan doprinos Caritasa humanitarnim djelatnostima

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić potpisali su ugovor o djelovanju Caritasa Katoličke crkve u Hrvatskoj

Predsjednik Vlade istaknuo je da se radi o važnom ugovoru koji predstavlja značajan korak naprijed u reguliranju odnosa između države i Caritasa Katoličke crkve.

"Poznato je da država, bilo koja, pa onda i hrvatska država, vodi računa o temeljnom kršćanskome načelu solidarnosti. Ono je prožeto gotovo kroz sve politike kojima se bavimo. A osobito je važno da redistribucijska snaga proračuna to načelo provede u različitim aspektima naših djelatnosti", poručio je.

Izrazio je zadovoljstvo uime Vlade što se ovim ugovorom, upravo vodeći računa o socijalnoj politici, ali i temeljnom društvenom načelu solidarnosti, dodatno unaprjeđuju odnosi s Caritasom i Hrvatskom biskupskom konferencijom i potvrđuje i jača međusobna suradnja.

Aktivnosti Caritasa posebno su važne u ovo vrijeme ogromne humanitarne krize uslijed agresije na Ukrajinu

"Jer je doprinos Caritasa u humanitarnim, karitativnim, zdravstvenim, ljekarničkim, edukativnim i drugim socijalnim djelatnostima na području naših različitih nadbiskupija, biskupija i ordinarijata od iznimne važnosti", dodao je.

Hrvatska će, izvijestio je, temeljem ovoga Ugovora godišnje sudjelovati s 15 milijuna kuna financijskog doprinosa te na taj način pomoći redovite aktivnosti Caritasa.

"To je posebno važno u ovo vrijeme agresije na Ukrajinu, jedne teške, velike, ogromne humanitarne krize, najjače izbjegličke krize u Europi, sada ih je već izvan Ukrajine više od tri milijuna, a puno ih je prognanih i unutar zemlje i taj broj će, vjerojatno, prema svemu ovome što vidimo iz dana u dan rasti", kazao je premijer Plenković.

Zato je važno, dodao je, da sve sastavnice države i jedinica lokalne i područne samouprave daju svoj doprinos, jer će poseban doprinos sigurno dati Caritas, kao i svi dobri ljudi koji žele pomoći onima koji u strahu za svoj život napuštaju svoje domove i traže sigurnost u drugim europskim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj.

Puljić: Karitativno djelovanje bitan je dio poslanja Crkve

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić dodao je da je ovaj ugovor dio osnovnog ugovora koji je sklopljen prije 26 godina.

"Ti ugovori reguliraju ono što je najvažnije – slobodno djelovanje Crkve u slobodnoj državi", istaknuo je.

Odmah po završetku Domovinskog rata, podsjetio je, Hrvatska je, kao i mnoge druge države, tim ugovorima regulirala svoje pravne odnose sa Svetom Stolicom.

Oni su dopunjeni, dodao je, sa četiri ugovora koji su već potpisani i ratificirani, a prvi ugovor među njima, o pravima i položaju vjerskih zajednica, govori o Cartiasu i karitativnom djelovanju.

"Ovim ugovorom ne počinje djelovanje Caritasa, ali u društvu se prepoznaje ono bitno karitativno djelovanje koje Crkva stoljećima i tisućljećima provodi jer Caritas je zapravo bitni dio njezina poslanja", poručio je.

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Teme