Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 7. 2. 2022.

Limitiramo cijenu goriva. U BiH podupiremo nastavak pregovora

Uoči nastavka pregovora o Izbornom zakonu u BiH održana je zajednička sjednica vodstva HDZ-a i HDZ-a BiH. Premijer Plenković najavio je novo limitiranje cijena naftnih derivata.

Uoči nastavka pregovora o Izbornom zakonu u BiH održana je zajednička sjednica vodstva HDZ-a i HDZ-a BiH. Premijer Plenković najavio je novo limitiranje cijena naftnih derivata.

Predsjednik Vlade Plenković danas je u razgovoru s novinarima poručio da je Vlada, vodeći računa o građanima, na današnjoj telefonskoj sjednici donijela odluku o limitiranju cijena naftnih derivata. Govorio je i o potpori nastavku pregovora u svezi s nužnom promjenom izbornog zakona u BiH, te o ostalim aktualnim temama.

Osnovni benzin zamrzava se na 11,37, dizel na 11,29 kuna

Premijer Plenković rekao je da Vlada ponovno zamrzava cijene osnovnih goriva, ali i plavog dizela, zbog izglednog rasta cijena naftnih derivata, i to 11,37 kuna za benzin, 11,29 kuna za dizel i 6,50 kuna za plavi dizel.

"S obzirom na izgledan rast cijena naftnih derivata odlučili smo ponovno donijeti uredbu kojom ćemo limitirati cijene eurosupera 95 na postojećih 11,37 kuna, dakle to je cijena koja je otprilike dva, tri tjedna i ona će ostati idućih mjesec dana, te dizela na 11,29 kuna", rekao je premijer na press konferenciji nakon sjednice vodstva HDZ-a.

Dodao je da će Vlada limitirati i cijenu plavoga dizela koji se koristi u poljoprivredi i ribarstvu, na 6,50 kuna.

Istaknuo je da time Vlada daje još jednu poruku, istina intervencionističku, kojom pokazuje da na ovaj način država vodi računa o svojim građanima i njihovom standardu.

"Odluka će biti objavljena danas i stupit će na snagu odmah", rekao je Plenković

"Prema tome sutra ista cijena benzina - običnoga eurosupera 95, običnog i plavog dizela, dok cijena premium goriva neće bit limitirana. Onaj tko ima novca i želi si priuštiti najkvalitetnije gorivo, taj može to i nabaviti", zaključio je Plenković.

Proces oko hrvatskih eurokovanica vodi HNB. Dogodila se nepotrebna neugodnost. Šteta

Plenković je komentirao i plagiranje u slučaju odabrane hrvatske eurokovanice od jednog eura nakon kojeg je autor svoj prijedlog dizajna povukao odrekavši se bilo kakvih prava po osnovi sudjelovanja na natječaju.

Kazao da je autor odabrane hrvatske eurokovanice od jednog eura trebao, ako je vidio neku fotografiju na internetu, nazvati autora te fotografije i pitati ga smije li ju iskoristi kao predložak, ako treba nešto i platiti, poštujući autorska prava.

"Da se to dogodilo sve bi bilo ok, ali nije. Živimo u svijetu gdje je sve praktički provjerljivo. Šteta. Natječaj je bio otvoren i jako transparentan", rekao je Plenković i podsjetio da je bilo više od 1.300 prijedloga.

Na pitanje zašto fotografiju nije provjerio onaj tko je bio zadužen za natječaj, odgovorio je da je to pitanje za HNB-ovu Komisiju za novac, jer je riječ o procesu koji vodi HNB.

"Oni su svi, koliko sam informiran potpisivali izjavu kojom su garantirali da je sve što su dali njihovo, dakle da su autorska prava njihova. Može li netko baš sve odmah prepoznati ili ne, možda može, možda ne može. U svakom slučaju jedna neugodnost koja je nepotrebna u ovoj cijeloj priči", rekao je premijer.

Na pitanje zašto natječaj nije vodilo Ministarstvo kulture, premijer je rekao da takve postupke inače vodi HNB.

"Ako se primjerice obilježava 25 obljetnica kune, to rade oni, nismo izmišljali toplu vodu", zaključio je.

Javna nabava za plin prije znakova poskupljenja

Upitan zašto država nije u objedinjenoj javnoj nabavi sklapala ugovore koji će joj zajamčiti dugoročno stabilnije cijene plina, za što se optužuje Gradsku plinaru Zagreb i zagrebačku upravu, Plenković odgovorio je da se objedinjena javna nabava na državnoj razini odvijala prošlogodišnje veljače.

Tada nije bilo naznaka velikom povećanju cijene plina, dok je Gradska plinara Zagreb odluke donosila već u ljeto kad se vidjelo da cijene rastu, rekao je Plenković i ustvrdio da prigovori Gradskoj plinari Zagreb i administraciji gradonačelnika Tomislava Tomaševića stoje.

Izvor: Vlada / Hina