Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 26. 3. 2014.

Predavanje na Pravnom fakultetu u Zagrebu

Zastupnik Plenković kolegama pravnicima govorio je o ključnim vanjskopolitičkim, proračunskim i pravnim pitanjima u Europskoj uniji

Na poziv prof.dr. Iris Goldner Lang i prof.dr. Snježane Vasiljević s Katedre za europsko javno pravo zastupnik Plenković održao je predavanje studentima Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Kao član Odbora za proračun Plenković je predstavio Višegodišnji financijski okvir Europske unije za razdoblje 2014–2020, koji iznosi u obvezama 960, a u plaćanjima 908 milijardi eura. Smatra da u kontekstu postojeće distribucije sredstava iz europskog proračuna upravo zemlje članice poput Hrvatske imaju veliku šansu da ta sredstva iskoriste kao investicijski zamašnjak i dodanu vrijednost nacionalnom proračunu.

akt211

Plenković je mladim kolegama pravnicima posebno istaknuo novi dokumet koji je predstavila povjerenica Europske komisije za pravosuđe Viviane Reding o zaštiti vladavine prava u zemljama članicama EU. Pojasnio je da se verificiranjem mehanizma vladavine prava nastoji stvoriti okvir na temelju kojeg EU može rano i transparentno intervenirati u slučaju teških i sustavnih prijetnji vladavini prava u državama članicama.

Govoreći o aspektima vanjske politike Europske unije, Plenković se osvrnuo na aktualnu situaciju u Ukrajini te posebno na Krimu. Nedopustivim smatra da Ruska Federacija nastoji političkim pritiscima i kršenjem međunarodnog prava utjecati na teritorijalni integritet Ukrajine. Tim potezima dovodi se u pitanje cijeli globalni poredak utemeljen na međunarodnom pravu, multilateralizmu i politici dobrosusjedstva.

Najavio je također europske izbore 25. svibnja 2014. te pozvao kolege pravnike da iziđu na izbore i time pokažu svoju društvenu odgovornost.