Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Dubrovnik | 10. 1. 2022.

Podupiremo cjelovitost Bosne i Hercegovine i jednakopravnost Hrvata

Predsjednik Vlade sastao se sa županom Nikolom Dobroslavićem i gradonačelnikom Matom Frankovićem, a potom s Bakirom Izetbegovićem, zamjenikom predsjedatelja Doma naroda Bosne i Hercegovine

U korona-krizi 700 milijuna za plaće u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Nakon sastanka s dubrovačko-neretvanskim županom Dobroslavićem i gradonačelnikom Frankovićem, predsjednik Vlade kazao je da se razgovaralo o cijelom nizu tema koje se odnose na suradnju Vlade i Grada Dubrovnika.

"Zadovoljni smo da smo od zadnjeg sastanka riješili pitanje beskamatnih zajmova za jedinice lokalne samouprave i mislim da smo s tim potezom olakšali funkcioniranje Dubrovnika i nekih općina u županiji", rekao je Plenković, dodavši da je to primjer vrlo kvalitetne suradnje, s obzirom da je Dubrovačko-neretvanska županija učinila ogroman iskorak u pogledu turističke sezone u usporedbi s 2020., kada je bila u specifičnom položaju.

Premijer je istaknuo kako je za projekte u Dubrovačko-neretvanskoj županiji od 2016. iz fondova EU ugovoreno oko šest milijardi kuna, dok je Vlada u korona-krizi uložila 700 milijuna kuna za plaće u privatnom sektoru.

"Na taj način", dodao je, "pomogla je pet tisuća poslodavaca i očuvala više od 22.500 radnih mjesta."

Hrvatska postaje propulzivna autodestinacija

Plenković je kazao da se danas razgovaralo o pripremama za turističku sezonu 2022. u svjetlu činjenice da će se u međuvremenu otvoriti i pustiti u promet i Pelješki most.

"Još bolje ćemo povezati jug Hrvatske i - izbjegavajući gužve na graničnim prijelazima - omogućiti da i jug bude autodestinacija, kao i ostatak države. Govorili smo o projektima boljeg povezivanja otoka, prekogranične suradnje te jačanja obrazovne infrastrukture, prije svega kroz novčana sredstva Nacionalnog plana oporavka i otpornosti", rekao je Plenković.

"Ukupno gledajući, suradnja je jako dobra i činimo maksimalan napor da i Dubrovačko-neretvanska županija od lipnja ove godine ne bude izuzeta iz koherentnosti i integriranosti hrvatskoga teritorija", dodao je premijer te zahvalio županu, gradonačelniku i saborskim zastupnicima na predanom angažmanu i lobiranju za projekt Pelješkog mosta.

"To je veliko postignuće i nakon ove sezone situacija se zauvijek mijenja na bolje. Nastavit ćemo s potporom i veselimo se suradnji", zaključio je predsjednik Vlade.

Premijer se, komentirajući model poticane stanogradnje u Dubrovniku, osvrnuo i na subvencioniranje kredita za mlade te kazao da se ta mjera pokazala uspješnom.

"Sve što se može napraviti u Dubrovniku da se mladima osigura vid osamostaljenja i da im se olakša život i da ostanu u Hrvatskoj ćemo pozdraviti", kazao je.

S Izetbegovićem o izbornoj reformi u Bosni i Hercegovini

Upitan o sastanku s Bakirom Izetbegovićem koji je najavljen za večeras, Plenković je kazao kako je riječ o nastavku dijaloga koji je epizodu imao tijekom njegovog boravka u Sarajevu sredinom prosinca.

"Tema je Bosna i Hercegovina, dogovori između političkih stranaka, institucija, ključnih aktera o reformi izbornog zakonodavstva, pripremama za izbore i snažna poruka podrške BiH kada je riječ o stavu hrvatske Vlade njenoj teritorijalnoj cjelovitosti, suverenosti i jačanju dobro susjedskih odnosa i, prije svega, traženju rješenja u okviru kojih će i Hrvati biti ravnopravan konstitutivni narod u situaciju u kojoj će načelo legitimne zastupljenosti biti reflektirano pri izboru članova Predsjedništva s teritorija Federacije BiH ", rekao je Plenković.

Dodao je da na to ukazujemo godinama. "Da se, na neki način, vrati se na vrijeme prije 2006. godine kada je ta praksa prvi puta dobila svoje utjelovljenje prigodom izbora članova Predsjedništva koja do tada uopće nije bila moguća niti je o njoj bilo tko u vremenu sklapanja Daytonskog sporazuma niti govorio niti slutio", zaključio je hrvatski premijer.

Nakon sastanka, Plenković rekao je da se razgovaralo o potrebi postizanja političkog dogovora o izbornoj reformi, s ciljem osiguranja ravnopravnosti konstitutivnih naroda i ostalih te uklanjanja blokada u funkcioniranju institucija kao i o pripremi zajedničke sjednice hrvatske Vlade i Vijeća ministara BiH.

"Izrazili smo zadovoljstvo pripremama zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade RH s ciljem realizacije projekata od zajedničkog interesa, poput izgradnje Južne plinske interkonekcije", izjavio je predsjednik Vlade Plenković.