Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 5. 1. 2022.

Rekordan broj novozaraženih, temeljni je način zaštite cijepljenje

Imamo rekordan broj potvrđenih slučajeva COVID-a 19 od početka pandemije, što pokazuje da se novi soj virusa omikron širi Europom te je sad vjerojatno prisutan i kod nas

Premijer Andrej Plenković u uvodnom se dijelu 94. Vladine sjednice osvrnuo na nekoliko aktualnih tema.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji, premijer je kazao da Hrvatska danas ima rekordan broj potvrđenih slučajeva od početka pandemije i to 8587, što je oko 50 posto više nego prošloga tjedna i dva puta više nego prije dva tjedna.

Dodao je da ovi brojevi pokazuju da se novi soj virusa omikron širi Europom te je vjerojatno već sad izrazito prisutan i u Hrvatskoj.

Plenković je podsjetio je da je riječ o znatno zaraznijoj varijanti virusa, upozorivši da posebno veliki porast bilježi Splitsko-dalmatinska županija koja danas broji najveći broj slučajeva, čak nešto više nego Zagreb, gdje je broj slučajeva tri puta veći nego prije dva tjedna. Dodao je da je svaki peti slučaj u Hrvatskoj ili u Splitsko-dalmatinskoj županiji ili u Zagrebu.

"Porast koji vidimo u brojnim europskim zemljama, a koji se sada nazire i kod nas, je još jedno upozorenje o važnosti korištenja i kombinaciji svih mjera koje su nam na raspolaganju u zaštiti od virusa i suzbijanju njegova širenja", naglasio je premijer.

Pozivam sve naše sugrađane koji se još nisu cijepili da se cijepe

Ponovio je da je temeljni način zaštite cijepljenje. "Još jednom, nedvojbeno i jasno pozivam sve naše sugrađane koji nisu cijepili da se cijepe, a one koji su primili dvije doze da se cijepe trećom, koja će pojačati antitijela i imunitet", kazao je Plenković.

Izvijestio je da je 66 posto odraslih cijepljenih jednom dozom, 63 posto cijepljenih je s dvije doze, a 543 tisuće je onih koji su primili treću dozu.

Premijer je ponovio da je Vlada osigurala više nego dovoljno cjepiva.

Smatra da je cijepljenje važno za starije građane, osobito one koji imaju više od 60 godina, kazavši da svaki četvrti sugrađanin stariji od 65 godina, nažalost još nije cijepljen, a među njima je čak 180.000 onih koji nisu primili ni jednu dozu, dok je 37.000 primilo samo jednu dozu.

"Oni su u riziku od teškog oboljenja, a to treba spriječiti cijepljenjem", poručio je Plenković.

Naglasio je da je omikron zarazan i dva dana prije pojave prvih simptoma te se zbog toga i brže širi. Još jednom je pozvao na pridržavanje osnovnih mjera zaštite - distance, prozračivanja i nošenja maske, kao i na cijepljenje jer je kombinacija mjera, smatra premijer, najbolja zaštita za sebe i druge.

Upozorio je i da veći broj zaraženih dovodi do većeg broja hospitaliziranih.

"Stožer civilne zaštite ima zadaću razmotriti novu situaciju kako bi vidjeli koju vrstu mjera eventualno mogu poduzeti, a o tome će sljedećih dana donositi odgovarajuće odluke", zaključio je Plenković.

Restrukturiranje je važno za opstanak Đure Đakovića

Od ostalih tema, premijer je izdvojio sastanak s članovima Uprave tvrtke Đuro Đaković s kojima je razgovarao o Programu restrukturiranja ove tvrtke, kojeg je odobrila Europska komisija krajem prosinca.

"Smatramo da je to vrlo dobro i da su na taj način stvoreni preduvjeti održivog funkcioniranja ove za Hrvatsku važne kompanije", poručio je Plenković.

Predsjednik Vlade podsjetio je i na jučerašnji sastanak s predstavnicima sportskih saveza, kazavši da se svi zajedno rade na rješenju koje će omogućiti kvalitetno financiranje hrvatskoga sporta.

Porast BDP-a u 2021. bit će dvoznamenkast

Premijer Plenković se osvrnuo i na gospodarsku situaciju, podsjetivši na procjenu po kojoj će rast u 2021. godini biti minimalno oko 9 posto.

"Sada ovi brojevi koje smo vidjeli i u pogledu fiskalizacije tijekom prosinca i ostalim indikatorima ukazuju da možemo biti malo optimističniji i da će porast BDP-a u 2021. sigurno biti dvoznamenkast", istaknuo je.

Premijer smatra da je to rezultat Vladine politike očuvanja radnih mjesta i dobre pripreme turističke sezone.

Naglasio je da to što idemo prema viskom rastu, jednom od najvećih unutar Europske unije, pokazuje da je Hrvatska u stanju ekonomski se opraviti i vratiti na putanju od prije Covida.

S obzirom na bolje ostvarenje prihoda proračuna i hrvatsku ambiciju ulaska u europodručje, premijer očekuje da će deficit će biti manji od planiranog, i to ispod četiri posto BDP‑a.

Kazao je i da će javni dug biti smanjen za oko četiri postotna boda na 83 posto BDP‑a. Naveo je i da je vrijednost fiskaliziranih računa za 5 posto bolja u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

"Možemo svi u Hrvatskoj biti zadovoljni, i s poboljšanim kreditnim rejtingom i s jasnom putanjom ostvarenja naša dva strateška cilja dublje integracije, a to su Schengen i europodručje", rekao je Plenković.

Želimo da se ubrza proces obnove

Najavio je i da će se danas na sjednici donijeti Informacija o objavi javnih poziva koje se tiču obnove Banovine, kazavši da Vlada želi da taj proces dinamizira.

"Ta jedna kombinacija strateških ciljeva, žilavosti gospodarstva, pravodobnih mjera i ubrzavanja procesa obnove bit će temeljni okviri djelovanja Vlade u 2022. godini", poručio je premijer Plenković.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat iznio je informaciju o objavi javnih poziva za dodjelu sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije za financiranje popravka šteta od potresa 28. i 29. prosinca 2020. godine.

Hrvatskoj je iz Fonda solidarnosti Europske unije uplaćeno preostalih 278 milijuna eura, izvijestio je.

"Tijekom kolovoza iz Europske komisije je stigao predujam 41 milijun eura, a 30. prosinca 2021. uplaćeno je preostalih 278 milijuna eura, od ukupno odobrenih 319 milijuna eura za sanaciju infrastrukture i javnih ustanova na području Banovine, ali ne samo i isključivo na tom području", rekao je ministar.

Obnovljeno 1126 objekata, sklopljeni ugovori za obnovu 3600 kuća

Potpredsjednik Vlade i čelnik Stožera za obnovu od potresa Tomo Medved kazao je da je do sada od posljedica potresa obnovljeno 1126 objekata, a ugovori su sklopljeni za obnovu 3600 kuća.

Za rekonstrukcijsku obnovu kuća utrošeno je do sada 43 milijuna kuna.

"Pokrenut je postupak javne nabave za izgradnju zamjenskih tipskih kuća. 8. prosinca raspisan je poziv za prvih 30 kuća, 15. prosinca za novih 30., a 29. prosinca raspisan je poziv za izgradnju zamjenskih montažnih kuća te zamjenskih višestambenih zgrada", poručio je Medved.

Naveo je da je dosad obnovljeno 1100 obiteljskih kuća u koje je osiguran siguran povratak za 6674 osobe. Izrađeni su elaborati za 2441 kuću i time se ubrzava proces obnove, sve s ciljem kako bi se stanovnike Banovine, a posebno njih 5666 koji žive u 2410 mobilnih stambenih jedinica, vratilo u njihove domove. Dosad je uklonjeno 460 objekata, danas se uklanja još sedam objekata, rekao je Medved govoreći o obnovi od potresa.

"Važno je izdvojiti i napor u organizaciji građana - na 475 kuća obavili su popravak nekonstrukcijskih elemenata vlastitim angažmanima angažiranjem ovlaštenih izvođača, a zahtjeve za refundiranjem podnijeli su Ministarstvu graditeljstva", dodao je.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela i zaključak u vezi s realizacijom projekta sanacije mosta Banija – starog mosta preko rijeke Kupe u Karlovcu.

Zdravstveni sustav u krajnjoj pripravnosti

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je na sjednici Vlade da je zdravstveni sustav u maksimalnoj pripravnosti zbog rekordnog broja novozaraženih te upozorio da je booster dozom do sada cijepljeno samo 16,2 posto odraslog stanovništva.

"Sve je veći broj novozaraženih zbog omikrona i blagdanskih okupljanja, zbog čega se spremnost zdravstvenog sustava podiže na najveću razinu", istaknuo je Beroš.

Iznio je podatak o današnjih 8587 novih slučajeva zaraze, te tjednom porastu novozaraženih od 50 posto. Udio zaraženih među testiranima veći je od 45 posto, a najveći rast imaju Splitsko-dalmatinska i Vukovarsko-srijemska županija.

Booster dozom do sada je u Hrvatskoj cijepljeno 16,2 posto odraslih osoba, a ministar upozorava da "to nije dovoljno za adekvatni odgovor na moguću ugrozom omikron varijantom".

Sustav je, kaže, spreman za prihvat povećanog broja zaraženih te većina bolnica u kratkom roku može povećati covid-kapacitete, no to znači i da će se reducirati druga zdravstvena zaštita.

Rast hospitaliziranih od prošloga tjedna ima KBC Split te dubrovačka, pulska i šibenska bolnica, dok je u ostalim bolnicama stanje nepromijenjeno.

"Izbjegavajte nepotrebne kontakte, nastavite se pridržavati osnovnih mjera, distance, maski i izbjegavanja okupljanja u zatvorenom te prozračivanja prostora. To navedeno uz cijepljenje čini razliku koja nas može dovesti do izlaska iz epidemije", poručio je Beroš.

Podsjetio je i da je prekjučer u Hrvatskoj detektiran prvi slučaj flurone, istovremene zaraze gripom i koronavirusom, te ponovno pozvao građane, naročito one starije dobi, da ne odgađaju odluku o cijepljenju.

Stožer dnevno razmatra uvođenje novih mjera

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović istaknuo je kako Nacionalni stožer civilne zaštite na dnevnoj razini razmatra uvođenje novih epidemioloških mjera zbog značajnog porasta broja novozaraženih.

"Današnji brojevi ukazuju na vjerojatnost da se omikron značajnije počeo širiti u Hrvatskoj. Čini se da zasad kliničke slike nisu toliko teške kao kod delte, ali se još čeka čvršća znanstvena potvrda. S obzirom na mogućnost da se zdravstvo nađe pred novim izazovom, Stožer dnevno razmatra uvođenje novih mjera", rekao je Božinović.

I dalje je, istaknuo je, od najveće važnosti pridržavanje postojećih mjera.

"Virus se širi zrakom, nužne su maske u zatvorenom, hitno cijepljenje i docjepljivanje. Cijepljenje značajno pomaže, ali nije zamjena za maske, distancu i prozračivanje", poručio je Božinović.

Strateški projekt izgradnje nove ljevaonice aluminijskih blokova u Impol-TLM-u

Projekt izgradnje nove ljevaonice aluminijskih blokova u šibenskom Impol-TLM-u Vlada je proglasila strateškim investicijskim projektom RH, pri čemu vrijednost prve faze tog projekta iznosi gotovo 183 milijuna kuna.

Resorni ministar Tomislav Ćorić izvijestio je da je riječ o prvoj fazi privatnog investicijskog projekta Impol-TLM-a. Riječ je o izgradnji nove ljevaonice u Impolu-TLM-u u svrhu lijevanja aluminijskih blokova koji će biti namijenjeni vlastitim potrebama tople valjaonice, pojasnio je Ćorić.

"Koristi od ulaganja u novu ljevaonicu su smanjenje ovisnosti o vanjskim izvorima nabave blokova, koji se trenutno kupuju na tržištu zbog premalih kapaciteta ljevaonica, povećana dodana vrijednost, povećavanje kvalitete proizvoda te smanjenje potrošnje vode. Predviđeno je dodatno zapošljavanje otvaranjem novih radnih mjesta", apostrofirao je ministar gospodarstva.

Povjerenstvo za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata je na sjednici održanoj 5. srpnja 2021. godine prihvatilo prijedlog za pokretanje postupka donošenja odluke Vlade Republike Hrvatske o proglašenju projekta strateškim investicijskim projektom RH, podsjetio je Ćorić.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je dodao kako je riječ o važnom projektu za Šibenik.

Osnovano Međuresorno povjerenstvo za zaštitu djece bez pratnje

Vlada je također, sukladno Zaključku kojim je na sjednici održanoj 30. kolovoza 2018. donesen Protokol o postupanju prema djeci bez pratnje, prihvatila prijedlog odluke o osnivanju Međuresornog povjerenstva za zaštitu djece bez pratnje.

Kako je izvijestio ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović osnivanje Međuresornog povjerenstva za zaštitu djece bez pratnje osniva se u svrhu unapređenja međuresorne suradnje tijela državne uprave i drugih dionika uključenih u zaštitu djece bez

Donesena je i odluka o davanju prethodne suglasnosti ravnatelju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje za sklapanje sporazuma s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo za nabavu, pohranu i distribuciju cjepiva za razdoblje od 2022. do 2024. godine , kao i odluka o davanju prethodne suglasnosti o prodaji udjela imovine Republike Hrvatske na nekretnini u suvlasništvu država sljednica bivše SFRJ u Bernu.

Na sjednici je prihvaćen i zaključak u vezi s Programom suradnje između Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva obrazovanja Rumunjske u području obrazovanja za razdoblje 2021. – 2026. godine kao i zaključak u vezi sa Sporazumom između Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Federacije Bosne i Hercegovine i Državne geodetske uprave o suradnji na području razmjene podataka i mjerenja nivelmana visoke točnosti.

Osim toga, Vlada je prihvatila Memorandum o suglasnosti između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Sjedinjenih Američkih Država i Agencije za distribuciju i evidentiranje Vojnog odbora, NATO (DACAN) koji se odnosi na ustupanje opreme i usluga za komunikacijsku sigurnost Infrastrukture za upravljanje ključevima NATO-a , a s ciljem modernizacije te osiguravanja interoperabilnosti sustava upravljanja kriptografskim ključevima u elektroničkom obliku koji se koriste u državama članicama te civilnim i vojnim tijelima NATO-a.

Potpisom predmetnoga Memoranduma ispunjeni su uvjeti za instalaciju NATO KMI sustava u Zavodu za sigurnost informacijskih sustava, a njegova instalacija bit će provedena tijekom 2022. korištenjem tehničke opreme ustupljene od Sjedinjenih Američkih Država.

Vlada je Hrvatskom saboru sa današnje sjednice uputila više zatraženih mišljenja te prihvatila Izvješće o provedbi mjera i aktivnosti iz Strategije Nacionalne infrastrukture prostornih podataka 2020. i Strateškog plana Nacionalne infrastrukture prostornih podataka za razdoblje 2017. – 2020., kao i Izvješće o korištenju sredstava Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2021. godinu, za studeni 2021.