Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 25. 3. 2014.

Plenković na 15. Forumu o Europi

U organizaciji Ljubljana Foruma i uz potporu slovenske zastupnice Tanje Fajon u Bruxellesu je organiziran 15. Forum o Europi pod naslovom Razvojna vizija za jugoistok Europe – dobro upravljanje, voda, promet, gradovi, Europa

Zastupnik Plenković održao je uvodno izlaganje o politici proširenja Europske unije i stajalištima Europskog parlamenta. Govoreći o iskustvima Hrvatske u pristupnom procesu, osvrnuo se na strateški dokument Europske komisije iz listopada o politici proširenja na države Jugoistočne Europe. Ocijenio je kako je pozitivno što Europska komisija svoje prioritete u odnosima s državama te regije sve više temelji na sličnim prioritetima za države članice, osobito u vezi s vladavinom prava i gospodarskim pitanjima.

akt210

Kao bivši nacionalni koordinator za Dunavsku strategiju Plenković je naznačio glavne prioritete EU u Podunavlju, koje nastanjuje 115 milijuna ljudi od Baden-Württemberga do Crnog mora. U tom kontekstu ocijenio je neprihvatljivim nelegalan i nelegitiman referendum na Krimu i odluku o pripajanju Krima Rusiji.

Predstavio je ključne aspekte nove Jadransko-jonske strategije EU koja je za Hrvatsku u kontekstu njezine šire mediteranske orijentacije važna zbog pomorstva, ribarstva, prometa, okoliša, poduzetništva, kulture, turizma i energetike.

Istaknuo je bitnu ulogu Vijeća za regionalnu suradnju kao sljednika Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu. Ono daje projektnu dimenziju Procesu suradnje u Jugoistočnoj Europi i priprema strategiju Europa 2020 za Jugoistočnu Europu.

Zaključio je da je za Jugoistočnu Europu ključno da ostane prioritet Europske unije te da budu izražene projektne i razvojne dimenzije suradnje koje su predmet Foruma.