Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 23. 12. 2021.

Više od 177 milijuna kuna za unapređenje predškolskog odgoja

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici uručeno je 75 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u sustavu ranog i predškolskog odgoja koje sufinancira Europski socijalni fond

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je kako se time želi poslati poruka koliko su važni mladi, predškolski odgoj i koliko je bitno da što veći broj djece bude uključen u dječje vrtiće, osobito između treće i šeste godine.

"Zahvaljujući brojnim mjerama koje smo do sada poduzeli, ostvarujemo znatan napredak", ocijenio je Plenković. "Upravo stoga osiguravanje uvjeta za optimalan djetetov razvoj, pomoć roditeljima u odgoju djeteta su ciljevi koje ostvarujemo unaprjeđenjem i jačanjem sustava dječjih vrtića", rekao je, među ostalim.

Zajednički cilj da više od 90% djece bude uključeno u vrtiće

Napomenuo je kako je na projektu surađivalo više ministarstava, Državni zavod za demografiju i Hrvatski zavod za zapošljavanje te da su njime pokrivene gotovo sve županije, osim njih par koje će biti naknadno na idućem natječaju.

"U proteklih pet godina mandata smo sa 56% djece iznad tri godine koji su uključeni u vrtiće došli na 71,5%, a zajednički cilj mora biti da dođemo na više od 90%, To ćemo učiniti politikom većeg ulaganja i izdvajanja za predškolsko obrazovanje", poručio je premijer Plenković.

Dodao je da su do sada obnovili, proširili, izgradili oko 200 vrtića i da takvog ulaganja nije bilo godinama u Hrvatskoj te da je to odgovor na pad prirodnog prirasta koja mora biti impuls demografske revitalizacije.

"Stoga korištenje nacionalnih i sredstava Europskog socijalnog fonda omogućavaju da rješavamo prioritete i egzistencijalna pitanja hrvatskog društva", naglasio je Plenković

Povećanje vrtićkih kapaciteta za 22.000 mjesta do 2026.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs istaknuo je kako do 2026. namjeravaju povećati vrtićke kapacitete za 22.000 mjesta i učiniti ih dostupnijima na čitavom području RH uz istodobno ravnomjernu raspodjelu, budući u nekim općinama uopće nema dječjih vrtića.

Podsjetio je da će se reforma provesti na način da se uvede najmanje dvije godine, a obavezno barem jedna godina predškolskog odgoja u vrtićima prije polaska u osnovnu školu kako bi djeca mogla što uspješnije nastaviti školovanje."Procjenjujemo da će nam za to trebati dodatnih oko 2000 radnih mjesta", dodao je Fuchs.

Podizanjem razine kvalitete obrazovanja i predškolskog odgoja do ravnoteće poslovnog i privatnog života

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović istaknuo je da se projektom podupire podizanje razine kvalitete obrazovanja i predškolskog odgoja, on je povezan s ravnotežom poslovnog i privatnog života i očekujemo da ćemo kroz iduća ulaganja kroz Europski socijalni fond (i ESF plus) poboljšati kvalitetu usluga koje se pružaju diljem zemlje.

U odgovoru na novinarsko pitanje Aladrović je rekao da za usluge koje se pružaju na državnoj razini i na razini lokalne samouprave na ruralnim područjima postoji određen nedostatak, ali se kroz ESF i Europski fond za ruralni razvoj podržava izgradnju vrtića i produženi boravak i sve usluge povezane s predškolskim odgojem. "Tako želimo ispuniti ciljeve koje smo postavili u strateškim dokumentima", dodao je Aladrović.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar ocijenio je kako se radi o jednom od vrlo važnih projekata koji se financira iz ESF-a, a tiče se socijalnih usluga koje se pružaju diljem Hrvatske te da se njime omogućava olakšavanje obiteljskog i poslovnog života. Dodao je kako su za projekt pripremali natječaju dokumentaciju, sklapali ugovore i da kontroliraju provedene aktivnosti.

Odgovarajući na novinarski upit rekao je kako su odgajatelji deficitarno zanimanje i da kroz mjeru pripravništva financiraju pripravnički staž u domeni obrazovanja.

Izvor: Vlada / Hina