Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Kijev | 8. 12. 2021.

Brojne hrvatske i ukrajinske tvrtke prepoznaju znatan potencijal suradnje

U nastavku dvodnevnog službenog posjeta Ukrajini predsjednik Vlade Andrej Plenković u Kijevu je sudjelovao u otvorenju Ukrajinsko-hrvatskog gospodarskog foruma

"Otvaramo prilike za produbljivanje gospodarske suradnje i razmjene, koja kontinuirano raste i dosegla je 100 milijuna eura. Hrvatska je otvorena za ukrajinska laganja", poručio je premijer Plenković.

Pozitivni trendovi

"Predstavnici šezdesetak hrvatskih i oko 150 ukrajinskih tvrtki okupili su se na Ukrajinsko-hrvatskom gospodarskom forumu jer su prepoznali potencijal suradnje i pozitivne trendove", rekao je premijer Plenković na forumu.

Forumu, održanom u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Privredne komore Ukrajine, nazočili su predstavnici brojnih hrvatskih tvrtki iz različitih sektora: farmaceutskog, IT-a, brodogradnje, elektrotehnike, građevinskog sektora, energetike, ekologije, prehrambene industrije i trgovine, metalurške i drvne industrije, turizma, tekstilne industrije, avioprijevoznici.

"Oni su svi došli ovdje jer su prepoznali potencijal, jer su vidjeli taj trend i intenzitet naših odnosa i otvorena vrata međusobne suradnje", istaknuo je Plenković obraćajući se sudionicima foruma.

Osim toga, Ukrajinci pokazuju ogroman interes za Hrvatsku kao turističko tržište. Ukrajinski turisti ostvarili su veći broj noćenja u 2021., unatoč pandemiji covida-19, nego u rekordnoj turističkoj sezoni 2019., kazao je.

Plenković je najavio da tijekom iduće godine Hrvatska planira otvoriti ured turističke zajednice u Kijevu i time poslati još jednu snažnu institucionalnu poruku kako unaprijediti suradnju u ovom važnom sektoru.

Također je poručio da je Hrvatska otvorena za strane ulagače istaknuvši da su do sredine 2021. godine ostvarena izravna strana ulaganja u Hrvatskoj vrijedna gotovo 37 milijardi eura.

Robna razmjena Hrvatske i Ukrajine porasla je za čak 25% u 2020.

Što se velikih investicija tiče, najkonkretnije zanimanje za ulaganje u Hrvatsku pokazuje korporacija System Capital Management (SCM), u vlasništvu jednog od najbogatijih ukrajinskih poduzetnika, Rinata Ahmetova. Konkretno, spominje se investicija SCM-a u farmu peradi na Banovini koja bi zapošljavala između 2000 i 3000 ljudi, a ista kompanija zainteresirana je i za investicije u našu poljoprivredu, energetiku i luke.

Robna razmjena Hrvatske i Ukrajine porasla je za čak 25% u 2020. godini, a nastavak pozitivnih trendova zabilježen je i u prvih sedam mjeseci 2021., uz rast od 5,2%. Tako snažan uzlet, unatoč pandemiji, jasno pokazuje koliko je velik potencijal gospodarske suradnje između dviju zemalja.

Kako bi se on što bolje realizirao potrebno je poticati direktne kontakte hrvatskih i ukrajinskih tvrtki, kao i jačanje institucionalnih odnosa između Ukrajine i Hrvatske, odnosno Europske unije, poručeno je s Ukrajinsko-hrvatskog gospodarskog foruma.

"Danas je s nama preko 200 hrvatskih i ukrajinskih tvrtki iz svih ključnih sektora gospodarstva. Ta činjenica, kao i kontinuirani rast robne razmjene, potvrđuju koliko je ukrajinsko tržište važno hrvatskim tvrtkama", poručio je na otvaranju Foruma predsjednik HGK Luka Burilović.

On je rekao da trenutno 30% hrvatskog izvoza u Ukrajinu otpada na farmaceutske tvrtke, a propulzivni sektori su i IT, turizam te poljoprivredno-prehrambena, kemijska i metalna industrija.

Istaknuo je da za daljnji razvoj odnosa hrvatske tvrtke moraju u što većoj mjeri iskoristiti Dubinski i sveobuhvatni sporazum o slobodnoj trgovini između EU i Ukrajine, kojim se otvaraju tržišta roba i usluga uz velike carinske olakšice.

Predsjednik Trgovinsko-industrijske komore Ukrajine Genadij Čižikov poručio je kako se, zahvaljujući strateškoj suradnji s HGK, poduzetnicima iz obje države otvaraju nove mogućnosti suradnje. "Ovo okupljanje danas daje nadu da će naša trgovina rasti, posebno u poljoprivredi, turizmu i industriji.

Energetika i digitalizacija još su dvije nama važne teme, za koje znamo da Hrvatska ima veliko iskustvo te ćemo nastaviti raditi na razmjeni znanja u tim područjima", izjavio je Čižikov.

Ukrajinsko-hrvatski gospodarski forum održan je u sklopu službenog posjeta premijera Plenkovića stoga je na svečanom otvaranju Foruma, uz Plenkovića bio i ukrajinski premijer Denis Šmihal.

Šmihal je rekao da je Ukrajina otvorena za strana ulaganja te da želi unaprijediti gospodarsku suradnju i razmjenu s Hrvatskom.

Plenković otvorio Centar za hrvatski jezik i kulturu na Kijevskom sveučilištu

Premijer Plenković potom je otvorio Centar za hrvatski jezik i kulturu na Kijevskom nacionalnom sveučilištu Taras Ševčenko, koji će i u budućnosti svjedočiti o bliskosti hrvatskog i ukrajinskog naroda.

"Veliko mi je zadovoljstvo da sudjelujem na otvaranju Centra za hrvatski jezik i kulturu koji će i u budućnosti svjedočiti o bliskosti hrvatskog i ukrajinskog naroda, a ovdje posebno i o bliskosti i sličnosti hrvatskoga i ukrajinskog jezika", rekao je Plenković obraćajući se rektoru i studentima.

Podsjetio je da na Filozofskom fakultetu u Zagrebu postoji katedra ukrajinistike.

"Na taj način gradimo prijateljstvo, gradimo odnose, jačamo u konačnici i položaj ukrajinske manjine u Hrvatskoj i položaj onih Hrvata koji žive u Ukrajini", istaknuo je premijer.

Darovane knjige

Prilikom otvaranja Centra za hrvatski jezik i kulturu premijer Plenković je darovao stotinjak knjiga kako bi oplemenio njihovu biblioteku.

"Veselim se nastavku suradnje i ovim mladim generacijama koje će gajiti hrvatsko-ukrajinske odnose", rekao je na kraju Plenković.

Najavio je da će se sutra, tijekom posjeta Lavovu na zapadu Ukrajine, sastati s Hrvatima koji žive u tom dijelu zemlje i još jednom osvijestiti poveznice i snažnu, stoljetnu vezu između dva naroda.

Susret s hrvatskom zajednicom u Ukrajini

Na kraju prvog dana službenog posjeta Ukrajini, predsjednik Plenković se u Kijevu susreo s hrvatskom zajednicom u Ukrajini, hrvatskim gospodarstvenicima, sudionicima Ukrajinsko-hrvatskog gospodarskog foruma i njihovim ukrajinskim gostima.

Tom je prilikom premijeru Plenkoviću uručeno posebno priznanje, Red Kneza Sv. Vladimira Velikog, krstitelja Kijevske države.

Drugog dana službenog posjeta Ukrajini, u četvrtak, premijer Plenković će boraviti u Lavovu gdje će posjetiti Ukrajinsko grkokatoličko sveučilište i održati predavanje na temu budućnosti Europe. Također je predviđeno, među ostalim, polaganje cvijeća na spomenik Hrvatima poginulima na Istočnom bojištu u Prvom svjetskom ratu, susret s profesorima i studentima kroatistike i sastanak s predstavnicima hrvatskih udruga.

Izvor: Hina/Vlada