Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 19. 3. 2014.

Odnosi EU–BiH uoči parlamentarnog sastanka u Sarajevu

Kao član Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s državama jugoistočne Europe zastupnik Plenković sudjelovao je na sastanku koji je predvodio Eduard Kukan

Uoči međuparlamentarnog sastanka koji će se 27. i 28. ožujka održati u Sarajevu zastupnici su razmijenili mišljenja s veleposlanikom Bosne i Hercegovine pri Europskoj uniji Davidovićem i predstavnikom Europske komisije. Plenković je istaknuo nužnost proaktivne politike EU prema BiH, na tragu Rezolucije Europskog parlamenta iz veljače, da bi se ubrzali reformski procesi, potaknuo gospodarski rast i zapošljavanje te da bi se osigurala ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda.

akt205

Komentirao je inicijative povjerenika Fülea, visoke predstavnice Ashton, nekoliko država članica za unapređenje odnosa EU i BiH radi pojačavanja transformativnog učinka politike proširenja na Hrvatskoj bitnu susjednu državu čiji europski put ona snažno podupire. Založio se za učinkovitije korištenje sredstava pretpristupne pomoći koja trebaju pridonijeti realizaciji konkretnih projekata i boljoj funkcionalnosti institucija u zemlji. Apelirao je također da se potpiše Protokol uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (Privremeni sporazum) između BiH i EU, imajući na umu članstvo Hrvatske.