Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Beč | 13. 11. 2021.

Vizija ELSA-e o pravednom svijetu nadahnjuje i ujedinjuje

Na poziv Europske udruge studenata prava (ELSA) predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u svečanom obilježavanja njezine 40. obljetnice u Beču

Svečanost je dio šireg programa obilježavanja 40. obljetnice ELSA-e, koju su u Beču 1981. godine osnovali studenti prava iz Njemačke, Mađarske, Poljske i Austrije, a danas okuplja više od 60 tisuća studenata prava iz cijele Europe. Od svojeg osnutka ELSA je posvećena načelima demokracije i vladavine prava, a priznaju je međunarodne organizacije od Vijeća Europe do Ujedinjenih naroda.

Kao nekadašnji predsjednik Međunarodnog odbora ELSA-e (1993), premijer Plenković održao je prigodni govor.

Istaknuo je da je ELSA osnovana 1981. godine, u potpuno drugačijem europskom, ali i svjetskom kontekstu. Neki od osnivača te Udruge, dodao je, bilo su iz zemalja koje su tada živjele u drugačijim sustavima – neke nisu bile demokratske, nisu imale tržišnu ekonomiju, a njihov vizionarski pristup ujedinjavanju studenata prava pomogao je u izgradnji ELSA-e u udrugu kakva je danas. Vizija ELSA-e je pravedan svijet u kojem se poštuje ljudsko dostojanstvo i kulturološka raznolikost, naglasio je predsjednik Vlade.

"Ta vizija, koja govori o vrijednostima koje dijelimo kao pravnici diljem Europe, nadahnjuje nas i ujedinjuje", poručio je.

Transformativna moć prava ujedinila je različite pravne sustave u Europi

Premijer Plenković istaknuo je važnost istinskog koncepta prava, kazavši da je on ključan za razumijevanje europskog projekta danas, bez kojega ga ne bi bilo.

"To je temelj svega. Svaki dokument koji je usvojen na europskoj razini na neki se način referira na neku vrstu pravnog utemeljenja. Tu nastupaju pravnici. Čime god da se bavili danas – bilo da smo odvjetnici, bilo da smo u akademskoj zajednici, bilo da smo u politici ili u gospodarstvu – pravnici su svjesni važnosti prava. I to je nešto što smo naučili, ne samo tijekom studiranja, nego i kroz međusobnu komunikaciju u ranim fazama svojih karijera", poručio je premijer Plenković sudionicima svečanosti.

Koncept vladavine prava jedan je od ključnih elemenata funkcioniranja Europske unije i nešto čemu bi trebale težiti sve članice, jer on jamči da će europski projekt poštivati vrijednosti i načela na kojima je utemeljen, istaknuo je premijer.

Transformativna moć prava nešto je što je ujedinilo različite pravne sustave u Europi koja je bila podijeljena prije 1989. i 1990. godine.

Dodao je da su mnogi koji dolaze iz srednje i istočne Europe svjesni koliko su se morali mijenjati kako bi prilagodili svoje pravne sustave zapadnim tradicijama.

"Praktički smo morali promijeniti sve – od naših ustava do naših zakona u svakom pojedinom području – kako bismo se prilagodili međunarodnim konvencijama unutar Vijeća Europe ili pravnoj stečevini Europske unije", kazao je.

To, dodao je, nije lagan zadatak. On zahtijeva strateške promjene u razmišljanju, ali i prakticiranju prava, i treba mu vremena. Ali, dodao je, svi idemo u tom smjeru uvjereni da je on dobar za sve nas.

Iskustvo članstva u ELSA-i motivira mlade pravnike za buduće uspjehe

Premijer Plenković okupljenima je kazao kako je članstvo u ELSA-i pomoglo svima u procesu izbora karijere.

Što se tiče njega osobno, nije siguran da bi, da nije bio član ELSA-e, bio diplomat na početku svoje karijere, niti da bi se kasnije uključio u politiku pa bio izabran u Hrvatski sabor, zatim i u Europsku parlament, a potom postao i predsjednik Vlade u, već sada, dva mandata.

Sve vještine, koje i danas koristi u svakodnevnom političkom životu, kazao je premijer, stekao je kao predsjednik Međunarodnog odbora ELSA-e – kroz pregovore o kreiranju koalicija, partnerstava i odlučivanja o smjeru u kojem ELSA treba ići.

Na kraju svoga obraćanja predsjednik Vlade kazao je da je sretan i počašćen što je bio dio ELSA-ine povijesti i zajedničkih postignuća.

Mladim je kolegama, studentima prava koji su članovi ELSA-e, poručio da će ih to iskustvo motivirati da budu aktivni i iskoriste sve dobro što su stekli tim članstvom u nastavku svoje karijere, ali i života u smislu stečenih vrijednosti.

Teme