Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 11. 11. 2021.

Uređenje odnosa Hrvatske i Islamske zajednice primjer je drugim državama

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je šeika Abdullatifa bin Abdulaziza Al AlSheikha, ministra za islamska pitanja, misionarstvo i uputu Saudijske Arabije, koji boravi u višednevnom posjetu Hrvatskoj

Razgovor je potvrdio dobre odnose Hrvatske i Saudijske Arabije, koji se razvijaju u ozračju međusobne suradnje i uvažavanja. Obostrano je izražena želja za daljnjim unapređenjem odnosa. Predsjednik Vlade zahvalio je Saudijskoj Arabiji na pomoći u zaštitnoj opremi u borbi protiv pandemije COVID-a 19, kao i na donaciji Stožeru civilne zaštite za pomoć u otklanjanju posljedica potresa.

Predsjednik Vlade naglasio je da je Hrvatska predana suradnji s vjerskim zajednicama radi daljnjeg razvoja razumijevanja i tolerancije u društvu, te potiče međureligijsku suradnju. Istaknuti su vrlo dobri odnosi Vlade i Islamske zajednice u Hrvatskoj, koji imaju svoju povijesnu ukorijenjenost i poticajni su kao primjer brojnim europskim državama.

Podsjetio je da je 2016. godine u Zagrebu svečano obilježena 100. obljetnica odluke Hrvatskog sabora da pravno i institucionalno prizna islam kao ravnopravnu religiju u Hrvatskoj. Također je podsjetio da je tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, 2020. godine, održana međunarodna konferencija pod naslovom "Ljudsko bratstvo – temelj mira i sigurnosti u svijetu", u zajedničkoj organizaciji Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, Svjetske muslimanske lige i Hrvatske biskupske konferencije.

Ministar Abdullatif bin Abdulaziz Al AlSheikh naglasio je da je Saudijska Arabija usmjerena na ispravno tumačenje islama i bori se protiv njegove zloporabe. Rekao je da je islam čimbenik mira i ne smije se zloupotrebljavati u političke svrhe, te najoštrije osuđuje svaki oblik radikalizma i ekstremizma s vjerskim predznacima.

Izrazio je zadovoljstvo položajem Islamske zajednice u Hrvatskoj i svakodnevnim naporima koje Hrvatska ulaže u izgradnju tolerantnog i uključivog društva.