Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 25. 10. 2021.

Vječno smo zahvalni Rudolfu Perešinu na žrtvi koju je podnio za Domovinu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je Ljerku Perešin, suprugu poginulog legendarnog hrvatskog pilota, stožernog brigadira Rudolfa Perešina, u povodu 30. obljetnice njegova preleta bojnim avionom JNA u Austriju

Uz predsjednika Vlade bio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i posebni savjetnik predsjednika Vlade za obranu Damir Krstičević.

Rudolf Perešin bio je prvi Hrvat koji je 25. listopada 1991. avionom tipa MiG-21 prebjegao iz tadašnje JNA iz Bihaća u Klagenfurt i prešao na stranu Hrvatske vojske. Avion legendarnog hrvatskog pilota vraćen je iz Austrije u Hrvatsku 2019., na čemu je predano radila hrvatska Vlada, tadašnji ministar obrane Damir Krstičević i hrvatska diplomacija.

Predsjednik Vlade Plenković zahvalio je obitelji Perešin na njihovoj hrabrosti, snazi i domoljublju, kao i žrtvi pokojnog Rudolfa, koji je dao svoj život za Hrvatsku i pružio velik doprinos oslobađanju hrvatskog teritorija u vojno-oslobodilačkoj akciji Bljesak.

Posebno će ostati upamćene riječi pokojnog Rudolfa Perešina: "Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate!", koje su pokazale jedinstvo i snagu hrvatskog naroda u namjeri ostvarivanja sna o slobodnoj i samostalnoj Hrvatskoj.

U povodu ove velike obljetnice Plenković je poručio da je na svima nama da njegujemo trajno sjećanje na heroje Domovinskog rata te osiguramo dostojanstvo hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima. Posebno je važno i da mlade generaciju njeguju sjećanje prema istinskim herojima Domovinskog rata kao što je to bio Rudolf Perešin.

"Rudolfu Perešinu, koji je pokazao odvažnost, ljubav i vjernost prema domovini te podnio najveću žrtvu za njezinu slobodu, dugujemo vječnu zahvalnost i poštovanje", rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Gospođa Ljerka Perešin zahvalila je na organizaciji prijema u Vladi u povodu 30. obljetnice preleta Rudolfa Perešina borbenim avionom MiG-21 iz JNA u Austriju. Istaknula je kako njihova obitelj cijeni sve što hrvatska država čini kako bi se očuvalo sjećanje na pokojnog Rudolfa Perešina, koji je dao život za svoju Hrvatsku.

Na sastanku je bilo riječi i organizaciji 25. Susreta za Rudija u rujnu sljedeće godine u Gornjoj Stubici, tradicionalnoj manifestaciji koja se održava u spomen na Rudolfa Perešina i uključuje aeromiting te kulturno – zabavni program, a događaj financijski podržava Ministarstvo hrvatskih branitelja.