Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 14. 10. 2021.

Nema ostavki, dociraju nam oni koji imaju totalitarne manire

Za Dnevnik HTV-a premijer Andrej Plenković govorio je o cijeni energenata, obnovi nakon potresa, presudi HDZ-u i covid-potvrdama

Govoreći zašto je Vlada posegnula za Uredbom na 30 dana, a zakonski je maksimalno 90 dana, Plenković je rekao kako se temom cijene energenata, porastom cijene nafte bavimo se zadnjih nekoliko tjedana.

– Svi moji međunarodni kontakti od početka rujna završavaju na temi a što vi činite u vezi cijena struje, plina, nafte. To je tema o kojoj stalno razgovaramo unutar Hrvatske, ali i na međunarodnoj razini. U konačnici jučer je Europska komisija izašla s jednim dokumentom koji se mahom odnosi na srednjoročne mjere za plin i za struju kako da se ublaže negativni efekti na građane, na gospodarstvo, rekao je Plenković.

– Mi smo što se toga tiče, to je već više puta komunicirao ministar Ćorić, relativno mirni kad je riječ o cijenama i plina i struje za kućanstva, nešto je kod gospodarstvenika malo kompleksnije jer dio njih nije imao takve ugovore koji bi im osigurali kontinuitet ranije cijene plina i to će se rješavati, dodao je.

– Što se tiče cijena nafte da globalno gledajući imamo veliku potražnju. Ekonomski oporavak koji je sada u cijelom svijetu, kako idemo kraju Covid krize, snažan, a istodobno proizvodnja nafte u zemljama koje su najveći proizvođači ne prati taj rast potražnje nego ima naznaka da će i pasti. Ako imate veći rast potražnje a manju ponudu logično je da cijena ide gore. Mi smo nakon niza dana kada smo analizirali što da činimo imali naznake da bi već idućeg utorka moglo poskupjeti gorivo odlučili prevenirati daljnji udar na standard naših građana. Stoga smo iskoristili što nam zakon o naftnim derivatima omogućuje, članak 9, da Vlada može iznimno od reguliranja cijene koje tržište radi u takvim okolnostima napraviti ovaj potez. Učinili smo da je 11,10 kuna maksimalna cijena benzina, a dizela 11 kuna. Odluku smo donijeli na mjesec dana kako bismo dali stabilnost očekivanja naših građana i gospodarstvenika u razdoblju pred nama, objasnio je premijer.

Na pitanje što ako cijene nafte nastavljaju i dalje divljati premijer je rekao kako će onda vidjeti što se još može učiniti.

– Država ima određene alate, ima rezerve, ima partnere u onima koji su proizvođači i distributeri nafte. Možemo o tome tražiti zajednički rješenje i intervenirati kapo što smo intervenirali u svim krizama, rekao je Plenković.

– Što je cijena manja, prihod državi od PDV-a je manji. Jedan dio će u ovoj fazi proizvođači i distributeri u okviru svoje marže. U odnosu na cijene koje su sada 11,30 kuna, 11,40 kuna nisu to cijene koje se u tako kratkom roku ne bi mogle iznijeti na leđima onih koji imaju sasvim pristojne prihode u trgovini naftom, rekao je Plenković.

Na pitanje bi li naftni biznis mogao smanjiti marže koje sežu i preko dvije kune rekao je da na ovaj način i hoće.

– U njihovu maržu idu i neki njihovi troškovi, nije to samo profit. Mislim da je ovo umjereno, u okvirima, da svi skupa možemo nositi i Vlada koja je intervenirala i oni koji stavljaju gorivo na tržište, a u konačnici i oni koji su mio najbitniji gospodarstvenici i građani.

O presudi za Fimi mediju

Komentirajući tezu oporbe kako bi cijene goriva i dalje nastavile rasti da nije bilo presude Vrhovnog suda o odgovornosti HDZ-a za korupciju u slučaju Fimi media te da zazivaju ispriku, ostavke, prijevremene izbore, a u konačnici i kolika je štetu čini presuda, premijer je bio sarkastičan.

– Sve što sam maloprije rekao da razgovaramo unutar Hervatske Vlade , resora, stručnjaka s kolegama premijerima iz drugih zemalja isključivo samo zato što su cijene nafte niže, pa nemamo problem i zato što smo unaprijed znali kada će Vrhovni sud objaviti svoju presudu po žalbi i potvrdi presudu Županijskog suda. Sve se ovo globalno odvija sam zbog HDZ-a , procesa koji se odnosi na razdoblje Ive Sanadera 2004–09.– u jednom pravnom postupku. Nismo ništa drugo u životu mi radili nego smo se samo s time bavili, sarkastično je konstatirao premijer.

– To su bez ikakvog argumenta jeftine insinuacije oporbe, rekao je.

Nema isprike, ni ostavke ni prijevremenih izbora

– Što se tiče zazivanja isprike, ostavke, prijevremenih izbora kažem ne. Nema ostavke, prijevremenih izbora nema, isprike nema. I sad ću argumentirati zašto. HDZ se u ovoj priči kao pravna osoba našao odgovoran po presudi Županijskog suda i sada potvrđeno od Vrhovnog suda zbog zlouporabe položaja službene osobe, dakle pojedinca. To je bio tadašnji predsjednik HDZ-a i Vlade Ivo Sanader, to je članak 291 stavak 1 i 2 kaznenog zakona, i HDZ-ova odgovornost je derivirana iz protuzakonitih postupanja pojedinca. Današnji HDZ, HDZ koji ja vodim, a ja ga vodim kao predsjednik HDZ-a već više od 5 godina, i dva puta pobijedio na parlamentarnim izborima, dva puta dobio povjerenje građana, ja sam osobno dva puta izabran za predsjednika HDZ-a u demokratskoj proceduri. Moj protukandidat prije godinu i pol dana nije izbačen kroz prozor iz HDZ-a kao što je Grbin izbacio Bernardića jer valjda imaju razlike u mišljenjima. Kovač je član HDZ-a, Karamarko, Brkić, Stier, Tolušić su članovi HDZ-a. Jedini koji nije u moje vrijeme više član HDZ-a je Darko Milinović koji je prije par godina, kao Šolević u vrijeme jogurt revolucije, došao pred HDZ s četiri autobusa naših dragih Ličana. Ovi drugi koji su išli na listama drugih stranaka, Hasanbegović i Penava, oni po statutu prestaju biti članovi. Zašto to govorim? Jer nam dociraju oni koji imaju totalitarne manire, kao SDP. To je nezabilježeno da netko izbaci 18 zastupnika iz vlastitog kluba i kaže im doviđenja, a izbori su bili praktički jučer, rekao je Plenković.

Na pitanje o mogućoj ustavnoj tužbi na presudu rekao je kako je na HDZ išao histerični napad i od SDP-a i od Možemo.

– Možemo se koprca i prtlja, ne zna što je nadzorni odbor, što je uprava, tko donosi odluke u Zagrebačkom Holdingu, pokazuje nedostatak kapaciteta upravljanja. Most koji radi cirkuse na festivalima slobode, oni će HDZ-u docirati o tome što bismo mi trebali činiti ili ne. Ili će mi to možda raditi Domovinski pokret čiji glavni tajnik u nekom stančiću u Zagrebu tajno snima druge članove DP-a da ovi to ne znaju. Zašto to govorim? Važno je tko što govori. Ja ovo govorim kao predsjednik HDZ-a, kao netko tko nije ni bio član HDZ-a kad se ovo sa Sanaderom događalo. Mi ćemo poštovati pravni poredak, poštovati presudu Vrhovnog suda, platiti i novčanu kaznu i određeni drugi novčani iznos i riješiti stvar, rekao je premijer.

Upitan od kuda 14 milijuna kuna za platiti te kako se priča da na računu imaju 20 milijuna kuna, Plenković je rekao kako ne zna tko je to rekao.

– Kad sam postao predsjednik HDZ-a, HDZ je bio u dubokom minusu. Da bismo uopće izašli na izbore ja sam mora tada s glavnim tajnikom kredit da bismo uopće obavili kampanju. Mi od tada nemamo niti kredita, niti dugova, niti neplaćenih računa, odradili kampanje za parlamentarne, predsjedničke , kolane i europske izbore i u plusu smo., Nemamo nikakav problem kao stranka da riješimo i ovaj teret. Postoji procedura, nakon što se formalno dostavi presuda vidjet ćemo o čemu se radi, izračunat ćemo precizno iznos, razgovarat ćemo sa sudom, DORH-om i uplatiti u državni proračun ono što je presuđeno i to radimo odgovorno. Ali nema nikakvog roka rehabilitacije za pravnu osobu. Politička šteta je plaćena 2011. godine na parlamentarnim izborima i točka, rekao je predsjednik Vlade.

Zakon o obnovi

"Mi smo Zakon donijeli konsenzusom, uzeli gotovo sve prijedloge oporbe i stručnjaka. Ali pokazalo se da su imovinski pravni odnosi problem. Mi vjerujemo da će ovo sada riješiti problem. Mi smo svima ponudili drugu vrstu smještaja. Ne kontejner. Nego pravi smještaj. Ali dio ljudi je odlučio ostati tamo. Mi ćemo učiniti da sve da im zima prođe što lakše, za one koji su sami odlučili ostati tamo. Smisao konstrukcijske obnove je da neki ne daj Bože budući potres napravi novu štetu", rekao je Plenković.

Covid-potvrde

Na pitanje postoji li uporište da djelatnici koji se odbijaju testirati dobiju otkaz, premijer odgovara:

"Postoji opcija, ali nije to poanta. Nego je nekima teško testirati se, a test traje doslovno sekundu", rekao je premijer.

"To je za njih pitanje odabira", rekao je novinar.

"Ne to je pitanje sekunde. Oni imaju odgovornost zdravog razuma prema profesiji koju rade i prema drugima. Država nikoga ne sili da se cijepi, ali test, nemojmo biti neozbiljni. Kakav je to problem", pitao se premijer.

Migranti

"Mi nećemo dizati žicu prema našem narodu u BiH do kojeg nam je stalo. Ovo je situacija gdje tisuće policajaca čuvaju granicu već godinama. Nema nikakvog naloga za primjenu sile i poduzeti su svi napori da se granica štiti, a da se nikakva prekomjerna upotreba sile ne koristi prema nezakonitim migrantima", zaključio je Plenković.

Snimka intervjua