Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 5. 10. 2021.

Premijer Plenković i ministar Fuchs čestitali Svjetski dan učitelja

U čestitki povodom Svjetskog dana učitelja predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da nema odgovornije zadaće od odgoja i obrazovanja te zahvalio učiteljima i najavio daljnja ulaganja u obrazovni sustav

"Zahvalni smo na vašem doprinosu u realizaciji nastave u prošloj školskoj godini, koja je unatoč pandemiji i potresima najvećim dijelom održana u učionicama. Vlada Republike Hrvatske nastavit će ulagati u bolje uvjete, razvoj učiteljskih potencijala, kao i u unaprjeđenje obrazovnog sustava", napisao je premijer Plenković u utorak na Twitteru te zahvalio učiteljima na predanom radu.

U čestitci je istaknuo da "nema odgovornije zadaće od odgoja, obrazovanja i usmjeravanja mladih koji su budućnost".

Fuchs učiteljima: hvala vam na hrabrosti i predanosti

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs u utorak je u čestitci u povodu Svjetskoga dan učitelja, zahvalio učiteljima na hrabrosti i predanosti te istaknuo da se sada više nego prije mora jačati odgojna uloga škole i osnaživati prosvjetne radnike.

Ministar se učiteljima obratio video-porukom prigodom online dodjele nagrada najboljim odgojno-obrazovnim djelatnicima u školskoj godini 2020./2021., njih 511.

Zahvalivši učiteljima što su odabrali poziv kojim pridonose oblikovanju budućnosti našega društva, neumorno ispunjavajući stotine zadaća i uloga, ministar je naglasio da nema odgovornije zadaće od odgoja, poučavanja i usmjeravanja mladih znatiželjnih umova.

"Unatoč tome, svjesni smo da učitelji nisu svemoćni i da mnogi drugi faktori u društvu imaju često i veći utjecaj na formiranje i ponašanje djece i mladih pa upravo zato moramo, više nego ikad prije, jačati odgojnu ulogu škole i osnaživati prosvjetne radnike", rekao je Fuchs.

Sustavno poticanje razvoja učiteljskih potencijala

Naglasio je da je ključno jačanje kapaciteta učiteljske profesije uz privlačenje i zadržavanje najboljih u sustavu te sustavno poticanje razvoja učiteljskih potencijala. "Jedna od ciljanih mjera kojima potičemo i nagrađujemo izvrsnost i inovativnost upravo je i nagrađivanje najuspješnijih djelatnika u području obrazovanja, spremnih na cjeloživotno učenje i profesionalan razvoj", rekao je ministar.

Čestitajući najboljima i zaželjevši da zadrže otvorenost srca i uma te u djece i učenika nastave razvijati i podržavati otvorenost i kreativnost duha i intelekta, ministar je istaknuo da je iznimno ponosan na napore i trud uložen u realizaciju prošle školske godine, koja je unatoč pandemiji i potresu većim dijelom održana u učionicama.

"I provedena istraživanja pokazuju koliko je to pozitivno utjecalo na mentalno zdravlje djece i dobrobit učenika, ali i nastavnika. Siguran sam da ćemo zajedno učiniti sve kako bi i ovu školsku godinu naši učenici proveli u školskim klupama sa svojim vršnjacima, u zdravom i sigurnom okruženju", dodao je Fuchs.

"Ispred nas su novi ciljevi, novi izazovi, prilagodbe nekim novim vremenima i zahtjevima društva. Nacionalni plan razvoja sustava obrazovanja koji izrađujemo predstavljat će upravo okvir za promjene i unaprjeđenje sustava na svim razinama. I u ostvarenju te zajedničke misije nastavljamo biti saveznici i suputnici", poručio je ministar učiteljima te im zahvalio na hrabrosti i predanosti, jer kao "primjer, nositelj normi i vrijednosti zajednice, nose golem teret i golemu snagu".

Izvor: Hina/Vlada