Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 28. 9. 2021.

SAD su uvrstile Hrvatsku u Program izuzeća od traženja viza

Vjerujem da će to pridonijeti ne samo turističkim putovanjima nego i daljnjim ulaganjima i gospodarskoj razmjeni između Sjedinjenih Država i Hrvatske, izjavio je premijer Plenković je povodom odluke američkog Ministarstva domovinske sigurnosti

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je na današnjoj konferenciji za medije kazao da je američko Ministarstvo domovinske sigurnosti objavilo da su Sjedinjene Američke Države odlučile uključiti hrvatske građane u Program izuzeća od traženja viza.

"Ovom odlukom kroz idućih nekoliko tjedana kada se dovrše tehničke pripreme hrvatski državljani će moći putovati u SAD bez dosad potrebnog izdavanja viza koja je nerijetko djelovala odvraćajući. Vjerujem da će to pridonijeti ne samo turističkim putovanjima nego daljnjim ulaganjima i gospodarskoj razmjeni između SAD-a i Hrvatske", naglasio je Plenković.

Premijer je i na Twitteru pozdravio odluku američkog Ministarstva domovinske sigurnosti o uvrštavanju Hrvatske u program izuzeća od viza, ocijenivši da će to dodatno snažiti veze između dvije zemlje.

"Pozdravljam odluku američkog Ministarstva domovinske sigurnosti o uvrštavanju Hrvatske u Program izuzeća od viza", napisao je Plenković.

Najveću korist će, dodao je, imati hrvatski državljani koji će bez viza moći putovati u SAD, ocijenivši također da će izuzeće Hrvatske iz viznog režima, koje je bilo jedno od vanjskopolitičkih prioriteta hrvatske vlade, pridonijeti još snažnijim vezama između dvije zemlje.

"Realizacijom ovog vanjskopolitičkog prioriteta dodatno ćemo snažiti veze Hrvatske i SAD-a", tvitao je premijer Plenković.

Božinović: u SAD bez vize najkasnije od 1. prosinca

Svi će hrvatski državljani najkasnije od 1. prosinca moći putovati u SAD bez viza, objavio na svom Twitter profilu potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

"Zahvaljujem u ime Vlade RH Robertu Silversu, podtajniku Ministarstva domovinske sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država, koji me upravo obavijestio o službenom ulasku Republike Hrvatske u Program izuzeća od viza.

Svi hrvatski državljani će najkasnije od 1. prosinca moći putovati u SAD bez viza. Ovo je završetak dugog puta pregovora i evaluacija, ali prije svega nastavak i jačanje strateškog partnerstva naših država", objavio je Božinović.

U izjavi za Hinu Božinović je ocijenio da izuzeće od viza predstavlja veliko postignuće, potvrdu strateškog partnerstva i povjerenja, ali i predanog rada.

"No, najveću vrijednost ove odluke u konačnici će osjetiti hrvatski građani koji će imati veću slobodu putovanja". To će također, dodao je Božinović, pridonijeti i gospodarskoj suradnji.

Vijesti o službenom ulasku Hrvatske u program izuzeća od viza za SAD Silvers je Božinoviću prenio u telefonskom razgovoru. "Američki sugovornik zahvalio je pritom timovima koji su sudjelovali u višegodišnjem predanom radu i zaslužni su za ovo postignuće", kazao je Božinović.

Izvor: Vlada/Vlada

Teme