Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 12. 3. 2014.

Strategija Europske unije za Arktik

Zastupnik Plenković sponzorirao je zajednički prijedlog rezolucije o strategiji Europske unije za Arktik jer smatra da strateški značaj Arktika ubrzano raste iz niza ekonomskih, političkih i sigurnosnih razloga

Naglasio je da tome zasigurno pridonosi i to što se zahvaljujući klimatskim promjenama u posljednjih tridesetak godina ledeni pokrivač smanjio za čak 14%.

Istaknuo je da Europska unija na temelju međunarodnog prava ima i pravo i obvezu da zauzme ekologističku, klimatskoznanstvenu i istraživačku ulogu te da ujedno ima ekonomski interes na tome području. Smatra da je takvo pozicioniranje Europske unije neizbježno ne samo zato što su Danska, Finska i Švedska arktičke zemlje već i zbog odnosa koje Europska unija održava s Rusijom, Norveškom i Islandom u smislu nastavka učinkovite suradnje na području baltičke regije i Barentsova mora koja je i dosada postojala zahvaljujući politici „sjeverne dimenzije“.

Plenković smatra da će jednostavnija povezanost teritorija zemalja članica Europske unije i Arktika pridonijeti popularizaciji toga područja među građanima EU. Zaključio je da će Arktik i ubuduće biti iznimno važno područje zbog svojih neprocjenjivih zaliha nafte i plina.