Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Sinj | 8. 8. 2021.

Alka utjelovljuje hrvatski identitet

Pred početak 306. sinjske Alke predsjednik Vlade Plenković izjavio je da očekuje lijepu utrku i naglasio da je riječ o sjajnom događaju za Cetinsku krajinu i Hrvatsku

"Atmosfera je jako dobra i veselim se još jednoj sinjskoj Alki", rekao je uvodno Plenković, koji se prethodno susreo s gvardijanom Samostana Čudotvorne Gospe Sinjske fra Antom Čovom te sudjelovao na Vojvodinom prijemu u Alkarskim dvorima.

Govoreći o aktualnim temama pa tako i zamolnici tužiteljstva Bosne i Hercegovine i hrvatskom Ministarstvu pravosuđa i uprave u svezi s preuzimanjem kaznenog progona protiv više umirovljenih hrvatskih ratnih zapovjednika iz operacije Bljesak Plenković je odgovorio da su upoznati s tom činjenicom već neko vrijeme.

"Procedura je takva da će prvo Ministarstvo pravosuđa proučiti tu dokumentaciju i vidjeti postoje li tu sve pretpostavke ili postoje neke zapreke da to proslijedi Državnom odvjetništvu. Nakon toga će, sukladno zakonu, Državno odvjetništvo sve to proučiti i na njima je da donose odluke", rekao je Plenković.

Dodao je da u ovom trenutku ne može prejudicirati što će Državno odvjetništvo učiniti, ali da u supstantivnom smislu svakako može u konačnici to odbaciti i na taj način riješiti problem.

Ponosni smo na oslobodilačke vojnoredarstvene operacije Bljesak i Oluja, nitko ih neće dovesti u pitanje

"Što se nas tiče Bljesak, Oluja, vojnoredarstvene operacije koje su bile oslobodilačkog karaktera, operacije koje su Hrvatskoj ponovo donijele integritet državnog teritorija su operacije na koje ćemo biti ponosni i nikakvi ih procesi, bez obzira na koji se način oni pokretali, neće dovesti u pitanje.

Dodao je da ovo nije prva takva situacija te da, koliko on shvaća, ovdje nije riječ ni o kakvim optužnicama već zahtjevu za pravnu pomoć.

Upitan za komentar haaške potvrde da je Milošević bio agresor odgovorio je da se to Hrvatima ne treba dokazivati.

Epidemiološka pravila jednaka su za sve, donijeli smo ih za naše građene i goste, a ne protiv njih

Glede epidemioloških mjera za sinjsku Alku i reakcija gradonačelnika Bulja Plenković je odgovorio da su pravila jednaka za sve.

" Pravila su donesena za naše građane i turiste, a ne protiv njih. Ne vidim nikakva problem, danas je, koliko ja shvaćam, režim na tribinama takav da može biti više ljudi nego lani. Lani se nitko nije bunio", rekao je Plenković.

Sezona iznad procjena i očekivanja

Dodao je da je turistička sezona dobra, iznad očekivanja i procjena.

"Država i svi segmenti su učinili da ona bude bolja u pogledu epidemiološke slike i u pogledu napora za promociju Hrvatske kroz Ministarstvo turizma, Hrvatsku turističku zajednicu i ostale subjekte."

"Imamo sada podatke, u utorak ćemo imati veliki sastanak cijelog turističkog sektora u Opatiji na kojem će biti pet-šest ministra, svi župani obalnih županija. Želimo napraviti jednu inventuru onog što se napravilo u ovoj turističkoj sezoni, koja će prema ovom što vidim biti 65-70 % brojeva iz rekordne 2019. godine, što je s obzirom na situaciju u kojoj smo bili i okruženje – sjajno", zaključio je Plenković pozvavši na disciplinu i odgovornost da sezona traje što dulje.

"Budemo li narančasti još dva-tri tjedna i moći ćemo govoriti o snažnom gospodarskom oporavku. Najave za drugi kvartal su sjajne u pogledu rasta, ako se ovako nastavi sezona, bit će jako dobre i za treći kvartal i to je u ovom trenutku najvažnije, zaključio je Plenković.