Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 2. 8. 2021.

Hrvatski državljani uskoro će moći putovati u SAD bez vize

Predsjednik Vlade Andrej Plenković zahvalio je na Twitteru američkom državnom tajniku Antonyu Blinkenu: Radujemo se daljnjem razvijanju gospodarske suradnje i poslovnih veza

"Danas sam nominirao Hrvatsku da se pridruži Programu izuzeća od viza. Ovaj korak prema bezviznom putovanju prepoznaje golem napredak Hrvatske u ispunjavanju strogih standarda za zemlje sudionice", napisao je na Twitteru šef američke diplomacije. "Nadamo se još snažnijem američko-hrvatskom odnosu", dodao je.

"Zahvaljujem državnom tajniku SAD-a Blinkenu na pozivu Hrvatskoj u Program izuzeća od viza, što je jedan od posljednjih koraka za ukidanje viza hrvatskim državljanima", napisao je Plenković.

Hrvatski premijer je kazao da će se "uz intenzivan rad" Vlade te ministarstava vanjskih i unutarnjih poslova realizirati "jedan od vanjskopolitičkih prioriteta".

"Potvrđujemo partnerstvo Hrvatske i SAD-a, a najveću korist od ukidanja viza imat će hrvatski državljani koji će moći nesmetano putovati u SAD. Radujemo se daljnjem razvijanju gospodarske suradnje i poslovnih veza!, poručio je Plenković.

Božinović za HRT: golem napredak Hrvatske na putu prema ukidanju viza

Gostujući u središnjem HTV-ovom Dnevniku potpredsjednik Vlade Davor Božinović govorio je o američkom pozivu Hrvatskoj da se pridruži Programu izuzeća od viza, o osobnoj iskaznici druge generacije te drugim aktualnim temama.

"Ovo je veliki iskorak, zapravo je ovo najviša razina u američkoj politici koja je sad potvrdila da je Hrvatska ispunila, kako i sami kažu, ogroman napredak na ovom putu prema ukidanju viza. Tome je prethodio niz godina vrlo napornog rada, potpisivanja i implementacije desetak sporazuma s različitim američkim ministarstvima i agencijama, gdje je bila izražena politička volja i spremnost obiju strana, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

"Pandemija nas nije usporila, dapače, došli smo do ove faze gdje sad u Ministarstvu očekujemo posjet izaslanstva Ministarstva domovinske sigurnosti sredinom rujna koje će onda napraviti izvješće za State Department. Onda je to američka procedura koja bi trebala završiti u Kongresu, dodao je.

"Ova Vlada, na čelu s premijerom Plenkovićem, je od prvog dana krenula vrlo ambiciozno, ali smo znali da smo u stanju ispuniti sve te vrlo stroge kriterije. Bilo je nebrojeno sastanaka, posjeta i na razini Ministarstva domovinske sigurnosti i Američkog državnog odvjetništva, Terrorist screening centra, FBI-a, DEI-e. Mi smo danas, kao što je i naglašeno, obostrani partneri, naši sustavi i naše službe vrlo dobro surađuju i ovo će biti potvrda toga čiju će korist prije svega osjetiti hrvatski građani, zaključio je Božinović.

Ispunjavanje strogih kriterija je važno i radi pristupanje Hrvatske Schengenu.

Ispunili smo 281 strogih kriterija za Schengen

"Mi smo paralelno vodili ta dva procesa, kad je riječ o Schengenu ispunili smo 281 vrlo jasnih, strogih kriterija koji nam je postavila Europska komisija, koja je zajedno s portugalskim predsjedništvom potvrdila prije dva mjeseca usvajanje strategije o budućnosti Schengena gdje je eksplicitno navedeno da Hrvatska treba postati članicom. Mi smo informirali i američku stranu, i Europsku komisiju o napretku koji radimo na oba plana i mislim da će to biti uspjeh za sve, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Danas je predstavljena i osobna iskaznica druge generacije, Božinović kaže kako je to također povezano s ovom odlukom SAD-a jer je zaštita osobnih dokumenata jedan od vrlo važnih kriterija prelaska granica i suradnji sigurnosnih službi.

Nova osobna svjetski vrh u zaštiti osobnih dokumenata

"Na tom planu smo danas prezentirali proizvod koji je sam svjetski vrh kada govorimo o zaštiti osobnih dokumenata. Osobna iskaznica druge generacije će predstavljati velik iskorak, jer ne samo da će služiti kao putna isprava i zdravstvena iskaznica, već će omogućiti brojne poslovne kontakte, potpisivanje sporazuma fizičkih osoba i poslovnih subjekata. Kazao bih da smo ovime na prekretnici, ili prešli u fazu potpune spremnosti Hrvatske za digitalno doba u kojem već živimo, kaže Božinović.

Izvor: HRT / Vlada

Teme