Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 13. 3. 2014.

Opće smjernice za proračun EU u 2015.

Plenković je naglasio da se Opće smjernice za proračun EU u 2015. – Dio III, koji se odnosi na Komisiju, a pripremila ga je izvjestiteljica Gardiazabal – usvajaju u kontekstu druge godine novoga Višegodišnjeg financijskog okvira, a i u kontekstu mjera štednje i proračunskih restrikcija u državama članicama

Stoga se zauzeo za ravnotežu fiskalne konsolidacije i dodjele proračunskih sredstava EU za poticanje gospodarskog rasta i zapošljavanja te za izlazak iz krize.

Nužno je da smjernice budu usredotočene na prioritetna područja u 2015. godini, a to su kohezijska politika i strukturni fondovi (osobito važni za Hrvatsku kao novu članicu), mala i srednja poduzeća, inovacije, mobilnost – Erasmus+ te zapošljavanje mladih. Založio se također za ulaganja u industrijsku politiku da bi se osigurala sigurna i dugoročna radna mjesta.

Glede zaostalih plaćanja iz 2013, koja su dosegnula 23,4 milijarde EUR, Plenković je   ponovio da treba iskoristiti sve instrumente fleksibilnosti koji su dogovoreni pri usvajanju Višegodišnjeg financijskog okvira da bi se riješio taj ozbiljni problem.