Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Kloster Seeon | 15. 7. 2021.

Europu u bližoj budućnosti vidim jedinstveniju i solidarniju

Premijer Plenković rekao je u Dnevniku HTV-a da prije svega treba koristiti alat koji imamo u borbi protiv COVID-a, a to je cjepivo, koje je Vlada ga je osigurala u dovoljnoj količini

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u bavarskom Kloster Seeonu u Klauzuri Kršćansko-socijalne unije (CSU), sestrinske stranke Kršćansko-demokratske unije (CDU) njemačke kancelarke. Te dvije stranke u koaliciji sa socijaldemokratima čine aktualnu njemačku vladu do parlamentarnih izbora krajem rujna, na kojima Merkel nakon šesnaest godina upravljanja Njemačkom neće biti kandidatkinja za kancelarku.

Vodstvo CDU-a, najveće njemačke stranke, preuzeo je Armin Laschet, premijer Sjeverne Rajne-Vestfalije, koji također boravi u Bavarskoj te će se sastati s Plenkovićem.

Veoma važna politička godina za Europsku uniju

"Ovo je jako važna politička godina za Europsku uniju", rekao je hrvatski premijer na konferenciji za medije uz Alexandera Dobrindta, predsjedavajućeg frakcije CSU-a u Bundestagu. Ove se godine održavaju izbori u dvije najveće i najutjecajnije članice EU-a – Francuskoj i Njemačkoj.

Odlazak Angele Merkel će "svakako biti velika promjena" za njemačku i europsku politiku, rekao je hrvatski premijer, pa izrazio zahvalnost za sve što je ona učinila za Njemačku, Europu i svijet, ali i Hrvatsku "čija je bila velika prijateljica".

"Bila je jedna od naših najvećih zagovornika, uz naše prijatelje iz CSU-a i CDU-a, pomažući nam da se prvo priključimo NATO-u, a potom EU-u, a veoma podržava i pridruživanje Hrvatskoj šengenskom prostoru iduće te eurozoni 2023. godine", kazao je Plenković.

Za odlazeću kancelarku hrvatski premijer rekao je da je "ona uvijek bila ta koja je rješavala probleme, bila strpljiva i imala najveće iskustvo" od svih članova Europskog vijeća.

"Mislim da oba moja prijatelja, Armin Laschet u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji i Markus Soeder u Bavarskoj, pripadaju generaciji njemačke politike koja će donijeti novu energiju i promjene, ali i kontinuitet", rekao je Plenković o čelnicima CDU-a i CSU-a s kojima će se sastati u četvrtak.

Pozivamo njemačke turiste u Hrvatsku

Za EU nakon izbora u Njemačkoj i Francuskoj naglasio je da je ključno da se izbjegnu podjele diljem kontinenta u periodu vraćanja ekonomije na pretpandemijsku razinu, nakon što su postignuti i ratificirani dogovori o paketu gospodarske pomoći.

"Manje podijeljena, ujedinjenija i s više solidarnosti, tako vidim Europu u narednim godinama", zaključio je hrvatski premijer na konferenciji u Bavarskoj koju je iskoristio i da pozove njemačke turiste u Hrvatsku koja je sigurna od covida-19.

Plenković je tom prigodom pohvalio i Christiana Schmidta, člana CSU-a s "ogromnim međunarodnim iskustvom" koji je nedavno postao novi visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, naglasivši kako se veseli suradnji s njim u pronalasku dogovora između političkih stranaka i institucija u BiH kako bi se postigla reforma izbornog sustava prije izbora u jesen iduće godine.

Angela Merkel ostavila je velik trag u njemačkoj i europskoj politici

U izjavi medijima, predsjednik Vlade Plenković kazao je da je održao govor o budućnosti Europe i svim zajedničkim temama, od klimatskih promjena, Covid krize, instrumenta "EU iduće generacije", migracija, vanjske politike, proširenja Europske unije do situacije na jugoistoku Europe. Dodao je da se razgovaralo i o trenutnoj političkoj situaciji u Njemačkoj, uoči izbora na jesen.

"Prema anketama CDU/CSU imaju uvjerljivo vodstvo, pitanje je kako će izbori proći za dva mjeseca te s kim će oni u budućnosti, kako sada stvari stoje, formirati parlamentarnu većinu", rekao je Plenković.

Upitan što očekuje od Armina Lascheta ako postane novi njemački kancelar, premijer Plenković je kazao da je riječ o vrlo iskusnom predsjedniku vlade Sjeverne Rajne – Vestfalije, koja je jedna od najvećih, ekonomski najbitnijih i najsnažnijih pokrajina u Njemačkoj.

"Imamo odličnu suradnju, uvjeren sam da će on sa svojim karakterom i programom dobiti potporu i voditi Njemačku u dobrom smjeru i za Njemačku i za cijelu Europu", rekao je.

Dodao je da je odlazak Angele Merkel nakon šesnaest godina ogromna promjena za njemačku političku scenu, ali i za funkcioniranje Europske unije.

"Njemačka se sprema za promjene, ali mi se čini s obzirom na mentalitet da će svi oni težiti stabilnosti i promjeni u jednom, a to je ono što Laschet nudi", ustvrdio je Plenković.

Ponovio je da je Angela Merkel ostavila velik trag u njemačkoj i europskoj politici, kao i u izgradnji Europe.

"Ona ne samo da je iz najutjecajnije, najveće i najbogatije članice Europske unije, nego je sa svoja četiri mandata obilježila i razvoj Europske unije. To će se sigurno osjetiti i trebat će vremena da netko drugi izgradi takvu vrstu autoriteta kakav je ona imala na europskoj sceni", zaključio je predsjednik Vlade Plenković.

Izvor: Hina/Vlada