Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 7. 7. 2021.

Nacija koja želi biti konkurentna cijepi se bez predomišljanja

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u skupu o gospodarkim temama koji je organizirala Udruga Hrvata Bosne i Hercegovine Prsten

Tema ovogodišnjega, četvrtog Prstenova poslovnog foruma prilike su i prijetnje hrvatskom gospodarstvu u razdoblju nakon pandemije, a u uvodnom je govoru predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo da je Vlada uspješno prebrodila većinu kriza s kojima se dosad suočila te je Hrvatska danas bolja zemlja nego prije pet godina, gospodarstvo je snažnije, a također se dobro nosi s krizom koju je izazvao COVID-19.

Ponovio je da je pandemija Hrvatsku dosad stajala 34 milijarde kuna, uz dva razorna potresa koju su nanijeli štetu od 129 milijardi kuna. "Neovisno o tome plaće i mirovine se isplaćuju i Hrvatska danas ima više osiguranika nego 2019. godine", istaknuo je i dodao da su preduvjeti za turističku sezonu maksimalno osigurani.

Problem na koji nailazimo je "percepcijski element" koji se manifestira u "nevjerojatnoj sporosti u procesu cijepljenja". Naveo je pritom primjer Malte, koja je cijepila 80% stanovništva, i naglasio da sve građane koji imaju rezerve prema cijepljenju treba ohrabriti da se cijepe.

Hrvatska u hladnjacima ima 1,3 milijuna doza cjepiva

Ponovio je da Hrvatska u hladnjacima ima 1,3 milijuna doza cjepiva. Da se danas odluče cijepiti svi naši sugrađani koji to dosado nisu učinili, praktično bismo nakon druge doze – za mjesec dana ili šest tjedana – stekli kolektivni imunitet i mogli ukinuti sve restriktivne mjere, rekao je.

Što se budemo sporije cijepili, istanuo je premijer, to ćemo duže kao narod biti izloženi virusu, duže će biti na snazi restriktivne mjere, trpjet ćemo financijsku, ekonomsku i zdravstvenu štetu, rast će broj preminulih i dovest ćemo se u nepovoljniji položaj u odnosu na one koji su cijepljenjem stekli zaštitu.

"Cijepite se, ne čekajte, ne oklijevajte. Svatko tko oklijeva usporava one odgovorne, munjevite, brze, koji su razumni i racionalni, a to je ovih 45% koji su to već učinili. Potaknimo i druge da budu jednako odgovorni prema svima kao građani koji su se cijepili", poručio je Plenković.

Premijer Plenković istaknuo je nadalje da su Hrvatska i BiH prijateljske zemlje, politički, geografski i ekonomski neraskidivo povezane. Istaknuo također važnost političke stabilnosti. "Politička stabilnost je načelo od kojeg neću odustati, jer to je preduvjet svemu. Ako u zemlji vlada politička stabilnost, onda je to dobro, onda je to prvi indikator da se s tom zemljom može surađivati, da se u nju može investirati", rekao je.

Hrvatska će biti stabilna iduće tri godine, do idućih parlamentarnih izbora imat će racionalnu, razumnu većinu koja se gradi na osnovi partnerstva između najbrojnije stranke s najvećom potporom u Hrvatskoj, a to je HDZ na desnom centru, i njegovih partnera, liberalnih zastupnika i zastupnika nacionalnih manjina. U tom okviru vidim formulu političkog uspjeha, kazao je Plenković.

Iduće tri godine bit će ujedno ključne za reformu zdravstvenog sustava, pravosuđa, državne uprave, socijalnog sustava i za uspostavu boljega poslovnog okruženja, rekao je među ostalim predsjednik Vlade i posebno naglasio da se mora iskorijeniti korupcija.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić kazao je da su prilike odnosno izazovi koji stoje pred Hrvatskom u razdoblju nakon pandemije nešto o čemu treba razgovarati. Izazova je mnogo, a jedan od njih je i apsorpcija više od 200 milijardi kuna koje u različitim financijskim omotnicama stoje na raspolaganju Hrvatskoj u idućih desetak godina. Izazov je također dodatna afirmacija, odnosno jačanje konkurentnosti male, otvorene ekonomije i stvaranje okruženja koje će stimulirati dodatne investicije i pretvoriti Hrvatsku u niskougljično društvo s visokorazvijenom industrijom, naveo je Ćorić. "To je ono što nam treba, što Hrvatska želi i to je smjer u kojem ćemo ići", poručio je.

Poslovna zajednica mora poduprijeti nastojanja da se građani cijepe u što većem broju

Predsjednik Kluba poduzetnika Udruge Prsten Ivica Nuić rekao je da poduzetnici snažno podržavaju Vladine napore da mjerama u borbi protiv pandemije stvori uvjete za očuvanje radnih mjesta i likvidnost poslovnih subjekata i za realizaciju njihovih planova.

"Više od 230 gospodarskih subjekata Prstena, kao i ukupna poslovna zajednica, životno je zainteresirano da se ponovo osiguraju gospodarski uvjeti te nakon ove zdravstvene katastrofe iskoriste mogućnosti i nove prilike za oporavak i gospodarski rast", kazao je.

Nužnim smatra potpuno zaustavljanje pandemije, jer bez stabilne epidemiološke situacije nema uvjeta za razvoj većine industrijskih grana, posebice turizma i uslužnih djelatnosti.

"Poslovna zajednica mora snažno poduprijeti napore usmjerene na cijepljenje stanovništva i pružiti svoju punu pomoć i doprinos. U protivnom nas čeka dugotrajna bitka za očuvanje radnih mjesta i proizvodnih kapaciteta", poručio je Nuić.

Rekao je nadalje da će se samo usmjeravanjem sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti prema privatnom gospodarstvu, osiguranjem dostatne likvidnosti, ulaganjem u digitalizaciju, razvijanjem industrije 4.0, povećanjem konkurentnosti, racionalizacijom poslovanja i jeftinijom državnom upravom uspjeti sačuvati radna mjesta i zadržati konkurentnost u tržišno zahtjevnom tehnološkom gospodarstvu.

Predsjednik udruge Prsten Pavo Zubak istaknuo je da poduzetnici žele odnose Vlade i gospodarstvenika podići na višu razinu. "Na istoj smo strani i imamo zajedničku budućnost", rekao je, dodavši da gospodarstvenici vjeruju da znaju što i kako treba činiti, a pomoć Vlade treba im da bi to "kako" bilo što efikasnije.

"Obećavamo da nećemo koristiti COVID kao opravdanje za neuspjeh", naglasio je Zubak.