Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 1. 7. 2021.

Hilton Rijeka Costabella je među najvećim investicijama u turizmu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u svečanom otvorenju riječkog hotela Hilton Rijeka Costabella Beach Resort and Spa, u koji je češki JTH Holding uložio više od 105 milijuna eura

Zahvalio je svima koji su omogućili da se projekt realizira, kazavši da je i Vlada poduprla taj projekt.

"Riječ je o ulaganju od 800 milijuna kuna, što je jedna od najvrjednijih investicija u hrvatskom turizmu, a Rijeka je trebala takav hotel, koji mijenja turističku ponudu grada i opatijske rivijere i stavlja je na novu razinu prepoznatljivog i kvalitetnog svjetskog brenda", naglasio je Plenković.

Rekao je i da je to važan događaj za zapošljavanje u turističkom sektoru, za turizam, razvoj Rijeke.

Od početka godine 2,7 milijuna turističkih dolazaka

"Hrvatski turizam se ove godine nalazi u fazi oporavka," rekao je premijer dodavši da se od početka godine bilježi 2,7 milijuna dolazaka turista.

Podsjetio je da je rekordna sezona u Hrvatskoj bila 2019., s oko 20 milijuna dolazaka turista, a kada se zbroje sve naslonjene gospodarske aktivnosti, turizam čini oko 20 posto udjela u hrvatskom BDP-u.

"Učinili smo maksimalne napore da osiguramo dobre preduvjete za ovu turističku sezonu - osigurali smo dovoljno cjepiva, očuvali radna mjesta, omogućili smo da Hrvatska zajedno s drugim članicama EU kroz digitalne covid potvrde stvori preduvjete sigurnog i slobodnog kretanja, da boravak u Hrvatskoj bude siguran", naglasio je.

Premijer je izrazio uvjerenje da će upravo s konceptom "Safe stay in Croatia" početak rada hotela, danas, na osmu godišnjicu članstva Hrvatske u EU, biti prigoda za dodatni impuls turizma u Primorsko-goranskoj županiji i Rijeci.

Vlada vodi računa o Primorsko-goranskoj županiji

"Drago mi je da su i gradonačelnik i župan spomenuli koliko Vlada vodi računa o ovoj županiji i ovom dijelu Hrvatske i to je zaista točno. Mi koji brinemo o regionalnom razvoju Hrvatske želimo da se i razvijenije županije, poput Primorsko-goranske, razvijaju. Stoga su brojna ulaganja proteklih godina pokazala da želimo da ovdje i gospodarstvo i turizam budu još kvalitetniji", kazao je.

Plenković je spomenuo i LNG terminal, koji je u toj županiji i zbog kojeg je Hrvatska sada na energetskoj karti Europe i svijeta, ocijenivši da je ta investicija značajna za taj kraj, a istaknuo je i ulaganja u različite aspekte riječke luke, cestovnu infrastrukturu, riječki KBC...

"To znači da Vlada brine o ovom kraju i to možemo učiniti samo u sinergiji," rekao je premijer kazavši da vjeruje da će novi Hilton hotel biti dio tog mozaika razvoja Rijeke i županije.

Hiltonov peti objekt u Hrvatskoj smješten je uz more, s privatnom plažom dugačkom 200 metara. U ponudi su 132 sobe te 62 vile i apartmana, a sve sobe i apartmani imaju pogled na more.

U hotelu sada radi oko 180 ljudi, a očekuje se dodatno sezonsko zapošljavanje.

Hilton je svjetska ugostiteljska tvrtka s portfeljom od 18 svjetskih brendova koji obuhvaćaju više od 6500 objekata s više od milijun soba u 119 zemalja, a Hilton Hotels & Resorts su, s više od 575 hotela na šest kontinenata, smješteni na najtraženijim svjetskim destinacijama.

Izvor: Hina / Vlada