Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Ljubljana | 25. 6. 2021.

Gradimo prijateljske i dobrosusjedske odnose sa Slovenijom

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u svečanom obilježavanju Dana državnosti Republike Slovenije i početka slovenskog predsjedanja Vijećem Europske unije

U svečanosti su također sudjelovali austrijski kancelar Sebastian Kurz, mađarski premijer Viktor Orban, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, portugalski ministar vanjskih poslova August Santos Silva i talijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio.

Prigodni govor predsjednika Vlade Plenkovića prenosimo u cijelosti:

Dame i gospodo, zaista mi je veliko zadovoljstvo biti večeras ovdje u Ljubljani u trenutku obilježavanja izrazito važnog, povijesnog događaja za Sloveniju prije točno 30 godina.

Hrvatska i Slovenija prijateljske su zemlje, Slovenci i Hrvati dva su prijateljska naroda

Hrvatska i Slovenija dvije su prijateljske zemlje, Slovenci i Hrvati dva su prijateljska naroda. Ono što nas dijeli sitnice su u odnosu na ono što nas povezuje. To govorim stoga što smo zajedno 25. lipnja 1991. i Državni zbor i Hrvatski sabor donijeli ključne odluke o samostalnosti i neovisnosti koje su dovele do međunarodnog priznanja i Slovenije i Hrvatske. Stoga vam od srca čestitam na 30 godina državnosti.

Ti povijesni trenuci došli su u kontekstu i pada Berlinskoga zida i sloma komunizma i velikih demokratskih promjena koje su zahvatile tadašnji Europu.

Naša dva naroda iskoristila su tu prigodu, ali je nisu, nažalost, kao neki drugi, u smislu ostvarenja slobode i samostalnosti, učinili na miran način. I jedni i drugi bili smo žrtve agresije. Znamo što je rat. Rat u Sloveniji je trajao nešto kraće, u Hrvatskoj nešto duže, ali ta je činjenica povezala Hrvatsku i Sloveniju i siguran sam da nema ni jedne druge zemlje koje se bolje međusobno razumiju u odnosu na ono što se zbilo prije 30 godina, nego što su to Hrvatska i Slovenija.

U predsjedanju Vijećem Europske unije želimo vam uspjeh, Hrvatska će vam biti i partner i prijatelj

Stoga mi je veliko zadovoljstvo danas ususret vašem preuzimanju predsjedanja Vijećem Europske unije zaželjeti vam uspjeh, osloniti se na vas, na vašu kreaciju, na vaše znanje, na vašu agilnost, domoljublje, vaše europejstvo i poželjeti da ovih šest mjeseci, a na temelju zajedničkih 30 godina samostalnosti, date veliki doprinos razvoju Europe.

U tom procesu Hrvatska će vam biti i partner i prijatelj.

Svim Slovenkama i Slovencima čestitam Dan državnosti i ovu veliku obljetnicu!