Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Opatija | 11. 6. 2021.

Postigli smo ravnotežu zdravstvene i financijske sigurnosti

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u razgovoru s CNN-ovim novinarom da je Hrvatska u koronakrizi dobro i uravnoteženo kombinirala mjere zaštite zdravlja stanovništva s pomoći gospodarstvu i financijskom sustavu

"Postigli smo balans između zdravstvene i ekonomske, odnosno financijske sigurnosti", rekao je Plenković gostujući u emisiji Quest Means Business.

Na pitanje nije li Hrvatska možda pretjerala u otvaranju pripremajući se za turističku sezonu i je li u tom pogledu otišla predaleko i popustila previše s obzirom na značajan udio turizma u strukturi gospodarstva i iskustva od lani kad je turizam u odnosu na 2019. značajno podbacio, Plenković je prvo rekao da smo prije koronakrize imali stabilan gospodarski rast, uz smanjenje udjela javnog duga u BDP-u i proračunskog manjka.

"U pandemiji smo stali iza radnika i poslodavaca i potrošili dosad više od deset milijardi kuna na potpore za plaće za oko 700 tisuća radnika i to je ključno", rekao je premijer.

Pred Hrvatskom dobra perspektiva oporavka

U situaciji kad su političke prilike stabilne, ekonomija je ključna, nastavio je, i istaknuo da je pred Hrvatskom dobra perspektiva oporavka s obzirom da u idućih sedam godina može računati na ukupno 25 milijardi eura iz europskih fondova.

Što se tiče konkretno turizma, napomenuo je da on čini oko petine BDP-a te da Hrvatska ove godine želi postići bolje rezultate od lanjskih.

"Budemo li na 60-70 posto rezultata iz 2019., bit će vrlo dobro", rekao je i dodao da su zato poduzete opsežne pripreme, epidemiološke i sigurnosne, primjerice u suradnji sa zračnim lukama, aviokompanijama, restoranima i drugima.

"Safe stay in Croatia ključni je moto za nas ovog ljeta", rekao je Plenković.

Na primjedbu voditelja da je u Europi mnogo pritužaba na lošu koordinaciju cijepljenja protiv COVID-a i pitanje je li zadovoljan koordinacijom u otvaranju (nakon lockdowna) i oporavku, odgovorio je da je apsolutno zadovoljan koordinacijom oporavka i spomenuo 750 milijardi eura koje je Europska unija osigurala članicama za tu namjenu.

"To je velika pomoć i imamo vrlo dobru koordinaciju", istaknuo je i nastavio da je u cijepljenju koordinacija u Europi bila vrlo dobra s puno solidarnosti te da cjepiva ima dovoljno.

Na konstataciju da nije tako i da je koordinacija "užasna" i da je doživjela "fijasko", Plenković je odgovorio da to nije istina te da je u početku bilo kašnjenja s ugovorenim isporukama cjepiva AstraZenece, ali da nitko nije mogao znati da će ta tvrtka kasniti s isporukama.

Cijepljenje sada u Hrvatskoj ide vrlo glatko i svatko tko se hoće cijepiti to može i učiniti, zaključio je.

Izvor: Hina/Vlada