Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 1. 6. 2021.

Borbi protiv pandemije oporba je najviše pridonijela time što se cijepila

Vlada je argumentirano i precizno u cijelosti odbila oporbenu inicijativu o pitanju povjerenja ministru Berošu, a premijer Plenković podsjetio je na to da su njezini potpisnici Covid-19 svojedobno proglasili »karijesom i gripom«

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar zdravstva Vili Beroš sudjelovali su u Hrvatskom saboru u raspravi o pitanju povjerenja ministru zdravstva, koju su pokrenuli oporbeni zastupnici.

U svom uvodnom obraćanju premijer Plenković istaknuo je da se radi o inicijativi grupe raznorodnih oporbenih zastupnika s obzirom da su se skupili potpisi SDP-a, Glasa, Možemo, Mosta, Domovinskog pokreta.

"Mi u cijelosti odbijamo vašu inicijativu i to smo elaborirali u pisanom očitovanju Vlade koje je vrlo precizno i argumentirano odgovorilo na sve navode u ovoj inicijativi", rekao je.

Naglasio je da je za hrvatsku javnost u tom kontekstu važno spomenuti da je Hrvatska, kao i cijeli svijet, u proteklih više od godinu dana suočena s najvećom globalnom krizom u proteklih sto godina, uzrokovanom pandemijom Covida 19 koja je utjecala i na zdravstvene sustave i na zdravlje građana i na ekonomiju i na financije i na društveni život, proizvodnju, BDP i radna mjesta – doslovno svaki aspekt naših života.

"U tom procesu imali smo, u političkom smislu gledano, dvije grupe aktera. Prva grupa aktera je bila parlamentarna većina i Vlada koja se borila za hrvatske građane, za zdravstvenu sigurnost, koja se borila protiv Covida, koja se borila za očuvanje radnih mjesta, koja se borila za financijsku stabilnost, koja se borila da u ovim okolnostima osigura maksimum turističke sezone lani i stvori preduvjete za novu i koja se borila da pritom zadrži investicijski kreditni rejting i osigura novac za razvoj Hrvatske u idućih deset godina.

Druga grupa aktera, u koju praktički mogu ubrojiti potpisnike ove inicijative, spada u one koji su se prvo nekoliko tjedana i mjeseci bavili Ustavnim i pravnim osnovama rada Stožera i svega onoga što smo trebali učiniti da bismo zaštitili zdravlje građana. Onda su neki, s vama povezani, govorili da je Covid karijes ili da je eventualno neka gripa. Onda su krenule inicijative, spontane, ničim izazvane, slika iz bolnica ima li dovoljno zaštitne opreme. I kasnije inicijative o radu Stožera", naveo je ilustrirajući, kako je rekao, ogromnu razliku između te dvije grupe aktera, koja se vidi i dan danas.

Dodao je da hrvatski narod tu razliku vidi, što je pokazao i na nedavno održanim lokalnim izborima.

Zahvaljujući Vladinim mjerama prebrodili smo krizu i stvorili preduvjete za gospodarski oporavak

"Zato smo mi dobili podršku u 75 posto županija, 45 posto gradova i 45 posto općina i ostvarili bolji rezultat nego prije četiri godine unatoč svim ovim krizama koje su bile na dnevnom redu", poručio je.

Unatoč trošku krize od 32 milijarde kuna, mjerama Vlade očuvali smo 700 tisuća radnih mjesta i spasili više od 120 tisuća poslodavaca, naglasio je premijer podsjetivši na zloguke prognoze pojedinih SDP-ovih zastupnika o 400 tisuća nezaposlenih.

"Zazivali ste kao socijaldemokrati socijalnu frakturu u hrvatskom društvu. A ona se, gle čuda, nije dogodila. Ali, ne zahvaljujući vama, nego zahvaljujući nama", poručio je i dodao da ljudi rade, poslovi su premostili krizu, a stvoreni su i preduvjeti na ono što je krasilo Vladu do 2019. – proračunski suficit, rapidno smanjenje javnog duga i kontinuirani rast BDP-a.

Kada je riječ o dugovima, podsjetio je da je mandat Vlade SDP-a bio zabilježen sa zaduženjem Hrvatske od nevjerojatnih 74 milijarde kuna.

"To krasi vašu politiku fenomenalnog vođenja javnih financija koja je zasigurno ostala zapamćena kao briljantno vrijeme vođenja javnih financija i rješavanja krize", ironično je poručio SDP-ovim bivšim ministrima, a današnjim zastupnicima.

Istaknuvši da oporbeni zastupnici za cijepljenje građana nisu učinili baš ništa, osim što je korisni doprinos da su se oni osobno cijepili, kazao je da je ukupno dosada, zahvaljujući Vladi, prvom dozom cijepljeno 1,3 milijuna ljudi, dok je s dvije doze cijepljeno preko pola milijuna ljudi.

"To se događa zato što smo, kad je nastupila globalna kriza s AstraZenecom, osigurali druga cjepiva. Vi niste ništa. I naručili smo više od 8,5 milijuna doza cjepiva za ovu godinu. Sigurno ćemo procijepiti sve one koji se žele cijepiti", poručio je premijer Plenković i još jednom pozvao sve građane da se cijepe što prije radi zaštite svoga zdravlja i zdravlja drugih.

Lani je u oporbenim stožerima 5. srpnja došlo do naglog pada broja prisutnih, ali ne iz epidemioloških razloga

S obzirom da je u Inicijativi oporbenih zastupnika apostrofirana Istra, premijer Plenković rekao je nekoliko riječi i o ulaganjima u zdravstvo u tom dijelu Hrvatske.

Podsjetio je da se u Puli dovršava Opća bolnica vrijedna 750 milijuna kuna, a taj je novac, istaknuo je, osigurala ova Vlada, dok se u Rijeci za 1,1 milijardu kuna gradi praktički novi KBC.

Uz to, 2,4 milijarde kuna uloženo je u 29 lokacija dnevnih bolnica i objedinjenih hitnih bolničkih prijema, a investira se i u novu dječju bolnicu.

Rast plaća u zdravstvu, dodao je, ukupno je u mandatu bio 24 posto plus Covid dodaci.

"To je onda ta kriza zdravstva, cijepljenja, i svega onoga što vi smatrate da ne vrijedi", rekao je.

"Ministar Beroš bit će ministar u Vladi i borit će se i dalje, zajedno s cijelom ekipom. A najdraža mi je naša točka 10 u odgovoru na vašu Inicijativu, gdje ste vi njemu zamjerili proslavu 5. srpnja, a mi kažemo da za razliku od HDZ-a u Arheološkom muzeju, kod vas naglo došlo do pada broja prisutnih, ali ne iz epidemioloških razloga", poručio je predsjednik Vlade podnositeljima Inicijative.

Ministar Beroš: kritika skoja e temelji na neistinama pljuska je hrvatskim građanima

Ministar zdravstva Vili Beroš upitao je oporbene zastupnike gdje se skrila istina i žive li oni u istoj državi.

"Konstruktivne kritike su dobrodošle. Međutim, kritike bazirane na neistinama i konstrukcijama su za najveću osudu i izvan Sabora, ali i u Saboru. A pogotovo kada se kritizira hrvatski zdravstveni sustav koji je iznio ovu borbu na svojim plećima. To smatram pljuskom svim hrvatskim građanima", poručio je ministar.

Teme