Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Rijeka | 22. 5. 2021.

Zadovoljni smo rejtingom i radimo na daljnjem gospodarskom rastu

Premijer Plenković izrazio je zadovoljstvo objavom agencije Fitch, koja je zadržala kreditni rejting Hrvatske "BBB-" i stabilne izglede, te je poručio da Vlada nastoji stvoriti preduvjete za to da gospodarski rast u ovoj i idućoj godini bude među najvećima u Europskoj uniji

Agencija Fitch potvrdila je u petak investicijski kreditni rejting Hrvatske 'BBB-' i stabilne izglede, istaknuvši velike kratkoročne rizike povezane s pandemijom, ali i bolje srednjoročne izglede za gospodarski rast zahvaljujući financijskoj potpori EU-a.

"Vrlo smo zadovoljni. Ova objava Fitcha - 'BBB-', sa stabilnim izgledima, uz stabilne izglede, potvrđuje sve ovo što smo radili u proteklih 15 mjeseci", izjavio je Plenković koji je na novinarske upite o najnovijoj objavi agencije Fitch odgovarao u Crikvenici i u Rijeci odnosno tijekom posjeta Primorsko-goranskoj županiji gdje se susreo s kandidatima HDZ-a uoči drugog kruga lokalnih izbora.

Plenković je istaknuo i kako je Fitch poslao poruku da je Hrvatska sačuvala političku stabilnost. "Imali smo parlamentarne izbore lani, munjevito sastavili vladu, nastavili raditi, borili se protiv pandemije, a ujedno sačuvali stabilnost javnih financija", rekao je, dodajući kako su upravo očuvanjem stabilnosti javnih financija osigurana sredstva za zdravsto, plaće, mirovine te mjere pomoći za očuvanje radnih mjesta.

"Znamo da nas je koronakriza koštala za sada 32 milijarde kuna, da su štete od potresa na Banovini i u Zagrebu 125 milijardi kuna. No, unatoč tomu osigurali smo da svim imaju plaće, mjere za očuvanje radnih mjesta su 10,5 milijardi kuna, 680 tisuća radnika je dobivalo plaće zahvaljujući političkoj odluci Vlade da poslodavcima da sredstva da nadoknade plaće svojih radnika, mjere za skraćenje radnog vremena, različite potpore za likvidnost za brojne sektore, pokriće fiksnih troškova", rekao je.

S druge strane, nastavlja premijer, "omogućili smo i pravodobnim izlaskom na domaće tržište kapitala, na međunarodne izvore financiranja, na pametne dogovore s Hrvatskom narodnom bankom, pametne dogovore s Europskom središnjom bankom, očuvati našu reputaciju kod kreditnih agencija i kod svih međunarodnih institucija".

Podsjetio je, naime, kako Hrvatska usporedo s time što sve normalno funkcionira ide i prema eurozoni i nalazi se u Europskom tečajnom mehanizmu - ERM II.

"Nastojimo i u ovoj godini, uskoro ćemo ići u rebalans proračuna, početkom lipnja, zadržati okvir koji nas stavlja u poziciju da naš rast u 2021. i osobito 2022. bude među najvećima među članicama Europske unije", rekao je Plenković.

Povezao je to s važnošću cijepljenja te pozvao hrvatske građane da se cijepe.

"Uz ovako stabilnu poruku Fitcha, uz naše napore koje radimo, uz pripremu turističke sezone, uz zelenu digitalnu potvrdu koja se dogovorila na razini EU-a, nastojimo stvoriti preduvjete za gospodarski rast", poručio je Plenković.

Smatra da Hrvatska u reputacijskom smislu ima vrlo stabilnu poziciju te sada s procjepljivanjem stvara i preduvjete za odličnu turističku sezonu, vjeruje puno bolju nego lani, a koja će, uz zelenu digitalnu potvrdu i jenjavanje pandemije, omogućiti ekonomski rast.

"Dakle, Hrvatska je na dobrom putu i ohrabruje me da oni koji imaju nepristran, dalek i vrlo istančan sud kako mi djelujemo u ovoj krizi, imaju ovakve porcjene koje su s moga aspekta ohrabrujuće", zaključio je premijer.

Agencija Fitch je u najnovijoj objavi podigla procjenu gospodarskog rasta Hrvatske u ovoj godini s 3,8 na 5,5 posto. U 2022. gospodarstvo bi trebalo ubrzati na 6,1 posto, te usporiti na prosječnih četiri posto u razdoblju od 2023. do 2025., a glavni pokretač trebala bi biti ulaganja, procjenjuje Fitch, ukazujući na 6,3 milijarde eura bespovratne pomoći iz europskog fonda za oporavak i otpornost.