Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Osijek, Vukovar, Slavonski Brod | 21. 5. 2021.

Sad je bitno nastaviti Projekt Slavonija i ulaganje u istok Hrvatske

Premijer Plenković posjetio je Osijek, Vukovar i Slavonski Brod, gdje je podržao HDZ-ove kandidate uoči drugog kruga izbora u Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji

HDZ će prvi put imati gradonačelnika u Osijeku

U Osijeku je susret bio neformalan, uz kavu na terasi Hotela Osijek, i domaćinstvo Ivana Anušića, novog/starog župana Osječko-baranjske županije, te Ivana Radića, koji u drugi krug ulazi s velikom prednošću pred svojim protukandidatom.

"HDZ je ovdje i dalje dominantna politička snaga, imamo 25 od 37 jedinica s pobjedom u prvom krugu. Osijek će dobiti nasljednika Ivana Vrkića, a to će biti Ivan Radić. On je imao sjajnu kampanju, pokazao se kao odgovoran i vrlo snažan zagovaratelj Osijeka i Slavonije kao saborski zastupnik. U kombinaciju sa županom Anušićem mislim da su ostvarili ogromnu potporu u cijeloj županiji i u Osijeku. Nama je posebna čast dobiti povjerenje u Osijeku"", naglasio je Plenković.

Čestitao je Anušiću na uvjerljivoj pobjedi na izborima za župana te rekao kako dobro zamišljen Projekt Slavonija donosi rezultate za razvoj i ulaganja. Na novinarsko pitanje je li pobjeda HDZ-a u Osječko-baranjskoj županiji rezultat aktivnosti stranke ili Ivana Anušića osobno, Plenković je odgovorio kako su oni "jedna stranka, homogena stranka".

Anušić je rekao kako je uvjeren u Radićevu pobjedu u Osijeku.

"Već sada je jasno kako je povijesni rezultat za HDZ ostvaren u prvom krugu. Definitivno ćemo ga potvrditi nakon drugog kruga, te imati u Osijeku, prvi put, gradonačelnika iz redova HDZ-a"", rekao je Anušić.

Ivan Radić je ponovio kako je Osijeku nužna suradnja sa svim razinama vlasti, a ne svađa i inat. Pozvao je sugrađane da i 30. svibnja iziđu na birališta u što većem broju te "biraju novu energiju koja će pokrenuti grad Osijek i od njega učiniti pravu slavonsku metropolu, kakva Osijek treba biti".

Original tisuću puta bolji od kopije

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković pozvao je u petak u Vukovaru birače da u 2. krugu izbora podrže kandidate HDZ-a, posebice Damira Dekanića za vukovarsko-srijemskog župana i Nikolu Mažara za gradonačelnika Vukovara, istaknuvši da je original uvijek tisuću puta bolji nego kopija.

U Vukovaru je Plenković naglasio da je politika HDZ-a u Vukovarsko-srijemskoj županiji politika opstanka, uključivosti, razvoja, radnih mjesta i ulaganja.

"Važno je da iduću nedjelju izađemo na izbore i damo povjerenje i Damiru Dekaniću, i Nikoli Mažaru, i Renati Banožić, i Davoru Miličeviću i našim kandidatima u općinama kako bi zajednički nastavili politiku Vlade koja je od 2017. do danas, kada gledamo ukupno, povećala prihode županija, gradova i općina za 84 posto", rekao je u Vukovaru Andrej Plenković dodajući kako je to politički odabir i volja Vlade Hrvatske demokratske zajednice.

Naveo je i kao je u Vukovarsko-srijemskoj županiji u mandatu njegove Vlade ugovoreno 3,5 milijarde kuna EU sredstava, a političkom voljom Vlade, u vrijeme pandemije koronavirusa, osigurano više od 200 milijuna kuna za plaće za više od 17.000 vukovarsko-srijemskih radnika. Naglasio je kako je politika HDZ-a u Vukovarsko-srijemskoj županiji politika opstanka, uključivosti, razvoja, radnih mjesta i ulaganja. "Ljudi, imajte na umu, original je uvijek tisuću puta bolji nego blijede kopije i falsifikati", poručio je Plenković.

Rekao je i kako je u drugom krugu najvažnije dobiti glas više te da HDZ to može učiniti, a Damir Dekanić i Nikola Mažar mogu dobiti povjerenje većine birača.

Predsjednik vukovarsko-srijemske organizacije HDZ-a, ministar obrane Mario Banožić kazao je kako 28.000 glasova u prvom krugu za Damira Dekanića i više od 2.700 glasova za Nikola Mažaru pokazuje kako je HDZ jak i može odnijeti pobjedu u drugom krugu izbora.

"Obavili smo sve potrebne razgovore i osigurali većinu u županijskoj Skupštini", naveo je Banožić rekavši kako projekte i program aktualnog gradonačelnika Vukovara Ivana Penave još nitko nije vidio, a sve što je Penava uspio, je blatiti HDZ čiji je donedavno bio član i "trčkarao za svima nema ne bi li ovdje dobio nekakvu podršku".

Kandidat HDZ-a za vukovarskog gradonačelnik Nikola Mažar ustvrdio je kako su rezultati prvog kruga izbora za gradonačelnika Grada Vukovara u kojem je Ivan Penava ostvario 43,80 posto glasova pokazali da većina građana Vukovara nije dala povjerenje Ivanu Penavi koji je, kako je kazao, izgubio većinu i u Gradskom vijeću dok je HDZ, uz nezavisnog Željka Sabu, jedini povećao broj vijećnika u Gradskom vijeću.

"Sada smo tu da moramo odlučiti želimo li grad iz kojega se iseljava, grad koji je srušio mostove suradnje sa onima koji najviše pomažu, Županijom i Vladom ili želimo grad suradnje, zajedništva, različitosti i uzajamnog poštovanja", rekao je Mažar.

Slavonski Brod spreman za promjenu vlasti

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Slavonskog Broda Dragan Jelić u petak je rekao kako su Brođani pokazali da žele promjenu, a potporu za tu dužnost došao mu je dati i predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković.

Jelić pozvao sve birače koji žele promjenu u Slavonskom Brodu da izađu na izbore u drugom krugu gdje se Jelić za dužnost gradonačelnika suprotstavlja Mirku Duspari koji je proteklih 16 godina na čelu tog grada.

Plenković je rekao kaže kako će Vlada Jeliću pomoći u procesu mijenjanja Slavonskog Broda na bolje.

"To je najvažnija politička utakmica u Brodsko-posavskoj županiji u ovom drugom krugu izbora. On se proteklih godina dokazao na razini vlade kao državni tajnik. Mislim da je tu stekao izvrstan profil. Budući da je iz Broda, ovdje se obrazovao, ljudi ga poznaju, znaju koje su vrijednosti iza kojih stoji i kako će unaprijediti sve ključne probleme i pitanja koja su na dnevnom redu u Slavonskom Brodu", rekao je Plenković.

Pozvao je birače da, osim Jelića, podrže i pet HDZ-ovih kandidata koji se u drugom krugu izbora natječu za mjesto načelnika općine u Oprisavcima, Bukovlju, Bebrini, Oriovcu i Klakaru.

Dragan Jelić rekao je da je Plenković u Slavonski Brod dva puta u mjesec dana došao na poziv i da je to smjer kojim će ići grad bude li on izabran za gradonačelnika.

Jelić je potom istaknuo kako dosadašnji gradonačelnik Mirko Duspara nije ni jednom pozvao predsjednika Vlade radi konstruktivnog razgovora o problemima grada, kao i da o njima nije "skoro ni jednom" razgovarao ni s ministrima, državnim tajnicima, ili direktorima državnih tvrtki.

"Ovi su izbori referendum između opcije koja gradom vlada 16 godina i pod kojom grad stagnira, naročito u gospodarskom smislu. Opcije koja radi svađalačku politiku, nema suradnje ni sa županijskom ni sa državnom vlašću. Drugu opciju predvodim ja i moje izvrsne kolege. Brod mislimo povesti puno bolje, prvenstveno gledajući na razvoj gospodarstva i ravnomjernu pokrivenost grada infrastrukturom, brinući o svim segmentima društva, posebno o onim najranjivijim skupinama", rekao je Jelić koji smatra da "bez promjene nema napretka".

Predsjednik Vlade u Slavonskom Brodu odgovarao je i na aktualna pitanja vezana uz rad Vlade, i o odabiru aviona za Hrvatsku vojsku poručivši da odluku o tome Vlada još nije donijela.

Pitanja zdravstvenih ustanova ne rješavaju se pozivom premijera

Poručio je da se pitanja KBC-a "Sestre Milosrdnice", kao ni bilo koje druge zdravstvene ustanove, ne rješavaju telefonskim pozivom premijera.

Plenković je u Slavonski Brod došao dati podršku HDZ-ovom kandidatu za gradonačelnika Slavonskog Broda Draganu Jeliću, a odgovarao je i na aktualna pitanja vezana uz rad Vlade - jedno od njih bilo je vezano uz odabir aviona za Hrvatsku vojsku.

"Kad Vlada donese odluku, sve ćemo vam kazati. Cijeli proces koji je trajao od ljeta 2019. do jučer nije imao nijedan milimetar spekulacije u medijima. Na kraju, jučer, ničim izazvane, krenule su spekulacije u medijima. Indikativno je to da do jučer nigdje nije bilo nikakvih informacija", rekao je Plenković.

Novinari su predsjednika Vlade pitali i šteti li HDZ-u "slučaj Zadravec".

"Što se tiče Vinogradske, pitanje o bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi ne rješavaju se telefonskim pozivom premijera. Ako netko rješava pitanja telefonskim pozivom, onda je to indikativno o metodi upravljanja", odgovorio je Plenković.

Rekao je da "to nije prvi put da imamo takvu situaciju".

"Što se tiče Vinogradske, dvije su stvari temeljne - za upravljanje bolnicom nadležan je v.d. ravnatelja, ima sve ovlasti. Drugo, za sve moguće optužbe, insinuacije, bilo kakve komentare koji bi za sobom vukli nečiju odgovornost, nadležna je inspekcija koju je naložio ministar i na njima je da ispitaju svaku moguću nepravilnost. I to je to. Točka", rekao je Plenković.

Nije želio komentirati izjavu Gordana Jandrokovića koji je rekao da Dijana Zadravec šteti HDZ-u, kao ni izjavu Zadravec da HDZ-u šteti korupcija.