Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 20. 5. 2021.

U Hrvatskoj će se proizvoditi sastojci za Pfizerovo cjepivo

Pfizer će uložiti 10 milijuna dolara u pogon u Savskom Marofu, čime će se Hrvatska uvrstiti u krug zemalja koje proizvode sastojke za cjepivo protiv koronavirusa

Nakon Vladine sjednice premijer Vlade Andrej Plenković održao je konferenciju za medije te odgovarao na pitanja novinara o aktualnim temama.

Istaknuo je da je dosada u Hrvatskoj prvom dozom cijepljena trećina građana, što je ocijenio jako dobrim te dodao da su veće doze isporučenih cjepiva dodatno ojačale dinamiku procesa cijepljenja diljem Hrvatske.

Još je jednom zahvalio svim zdravstvenim djelatnicima, Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, županijskim zavodima, Ministarstvu zdravstva koji predano rade na procesu cijepljena.

Poručivši da je cijepljenje dobo, korisno i predstavlja najbolju zaštitu od Covida 19, ponovo je pozvao sve građane da se cijepe.

"Što brže dovršim taj proces, prije ćemo se vratiti u punu normalizaciju svih društvenih i gospodarskih aktivnosti", istaknuo je i dodao da će nam tako biti uspješnija turistička sezona.

Izvijestio je da je dosada ukupno prvom dozom cijepljeno cilj 1.109.161 građana, izrazivši uvjerenje da ćemo ubrzanjem procesa ostvariti cilj od 55 posto cijepljenog odraslog stanovništva do 30. lipnja.

Najavio je da je tvrtka Pfizer, kroz komunikaciju s hrvatskom Vladom, odlučila u svojoj tvornici u Savskom Marofu proizvoditi sastojke za cjepivo.

Riječ je o investiciji od 10 milijuna dolara, a uz Hrvatsku u ovo proširenje proizvodnih kapaciteta uključena je i Irska.

"Proizvodnja će početi od kraja ove godine, a na taj način Hrvatska ulazi u krug država koje proizvode određeni sastojak za cjepivo", naglasio je.

Kazao je i da su danas održane sadržajne konzultacije s predsjednikom Europskoga vijeća vezane uz pripremu sastanka Vijeća, a najvažnija tema bit će zelene digitalne potvrde koje će omogućiti slobodu kretanja građana i ekonomsku aktivnost.

Tema zajedničkog polaganja vijenaca s predsjednikom Republike je apsolvirana, svatko će polagati svoje do kraja mandata

Potom je odgovarao na pitanja novinara o drugim aktualnim temama.

Novinare je zanimalo kako je protekao današnji sastanak Vijeća za obranu, na kojem su sudjelovali predsjednik Vlade i predsjednik Republike.

Premijer Plenković podsjetio je da postoje određene teme koje povezuju, u pogledu nadležnosti, predsjednika Republike i Vladu, a jedna od tih tema je, sukladno Zakonu o obrani, Vijeće za obranu koje sazivaju zajednički.

Istaknuo je kako je bilo potrebno raspraviti temu nabave višenamjenskog borbenog aviona, iako Vijeće za obranu nije tijelo koje o tome odlučuje već na određeni način sudjeluje u tom procesu.

"Odradili smo taj sastanak na temu višenamjenskih borbenih aviona i to je jedina tema o kojoj se danas raspravljalo. Ništa drugo nije bilo predmet razgovora", kazao je.

Upitan je li bilo ikakvih pritisaka od ponuditelja aviona da se kupe njihovi proizvodi, premijer je ustvrdio da pritisaka nema.

Na pitanje hoće li zajedno s predsjednikom Republike u prigodi obilježavanja Dana oružanih snaga polagati vijence, premijer Plenković kazao je kako je ta tema apsolvirana te dodao da nema zajedničkog polaganja vijenaca i da će svako izaslanstvo polagati svoje do kraja mandata.

"Donijeli smo principijelnu odluku – svatko polaže svoj vijenac, i ne moramo više o tome divaniti", poručio je istaknuvši da to nije bila ni prije uvijek praksa niti je to posebno bitno.

Osvrnuo se, na upit novinara, i na situaciju u Vinogradskoj bolnici u Zagrebu.

Kazao je da postoji v.d. ravnatelja, a postoje i pravilnici koji brinu o funkcioniranju bolnice.

"Ja se u to ne miješam, to je na njima da razrješavaju", poručio je te dodao da će inspekcijski nadzori ispitati sve o čemu se radi.