Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 10. 3. 2014.

Aktivnosti EIB-a dio su rješenja za izlazak iz krize

Zastupnik Plenković govorio je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta o Godišnjem izvješću o Europskoj investicijskoj banci za 2012, koje je pripremio zastupnik Marian-Jean Marinescu i Odbor za proračunski nadzor

Istaknuo je da se u trenutnim teškim socijalnim okolnostima u nizu država članica, gdje je velik broj nezaposlenih, gdje velik dio mladih ljudi ima poteškoća u pronalaženju posla, gdje je malim i srednjim poduzećima otežan pristup dugoročnim izvorima financiranja, Europska investicijska banka pokazala kao dio rješenja za izlazak iz krize.

Naglasio je da je Europska investicijska banka značajna za promicanje i ostvarenje ciljeva Europske unije – za gospodarski rast, zapošljavanje kao i prevladavanje poteškoća u kojima se EU nalazi već nekoliko godina. 

Pozitivnim je ocijenio povećanje kapitala od 10 milijardi € što ga je odobrilo Vijeće guvernera Europske investicijske banke, omogućivši time dodatnih 60 milijardi € za dugoročno kreditiranje projekata u Uniji tijekom sljedećih dviju godina, kao i to što je u 2012. godini EIB financirao 400 velikih projekata u više od 60 zemalja.

Također je podržao i pohvalio preporuku o održavanju rejtinga na razini trostruki A jer je na taj način omogućeno pozajmljivanje 71 milijarde € s povoljnim kamatama na međunarodnom tržištu kapitala u 2012. godini. Plenković smatra da treba i dalje podržavati i provoditi projekte u pogledu radnih mjesta, u prvom redu za mlade.

Plenković se nadalje osvrnuo na aktivnosti Europske investicijske banke u Hrvatskoj te naveo da je ona od 2001. do danas odobrila ukupno 3,25 milijardi € kredita u važnim sektorima gospodarstva, u rasponu od temeljne prometne infrastrukture, zaštite okoliša i energetike do industrije i usluga. Istodobno je istaknuo da u 2013. godini u Hrvatskoj sklopila ugovore o financiranju u iznosu od 633 milijuna €, što je više nego dvostruko veći iznosa dosegnutog u svakoj od prethodnih dviju godina (305 milijuna u 2011. i 300 milijuna u 2012).

Zaključno je rekao kako bi bilo dobro da Europska investicijska banka usklađuje svoje mandate s Europskom bankom za obnovu i razvoj i Razvojnom bankom Vijeća Europe, te na taj način izbjegava moguća preklapanja. Zastupnik Plenković zahvalio se izvjestitelju Marinescuu na kvalitetnom i sveobuhvatnom izvješću, a predsjedniku EIB-a Werneru Hoyeru i povjerenici Viviane Reding na uvodnim izlaganjima.