Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 3. 5. 2011.

Konferencija »Dani EU – Pitajmo Europu«

Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković otvorio je u utorak, 3. svibnja 2011. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu konferenciju »Dani EU – Pitajmo Europu« u organizaciji Hrvatske studentske asocijacije

Konferencija »Dani EU-Pitajmo Europu« na Ekonomkom fakultetu jedan je od događaja kojim se obilježava Europski tjedan 2011.. Europski tjedan dio je intenzivnih informativnih aktivnosti koje se provode s ciljem informiranja hrvatskih građana o mogućnostima i izazovima budućeg članstva u Europskoj uniji, a u kontekstu predstojećeg referenduma. Konferencija traje od 2. do 5. svibnja ove godine, a na njoj će putem okruglih stolova i predavanja studenti Ekonomskog fakulteta dobiti informacije o mogućnostima studiranja ali i mogućnostima stjecanja radnog iskustva, s namjerom povećanja mogućnosti zapošljavanja mladih putem veće mobilnosti radne snage koju omogućuje unutarnje tržište Europske unije.

Državni tajnik Plenković predstavio je aktualno stanje pristupnih pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom te naglasio predanost Vlade Republike Hrvatske cilju okončanja procesa zatvaranjem preostalih pregovaračkih poglavlja do kraja lipnja ove godine. Istaknuo je važnost točnog i potpunog informiranja hrvatskih građana o svim aspektima članstva u Europskoj uniji, a u kontekstu predstojećeg referenduma.

Izrazio je i zadovoljstvo činjenicom da se obraća upravo mladima, jer je perspektiva mladih generacija presudna za razvoj svakog društva. Naglasio kako je siguran da mladi prepoznaju dugoročnost prednosti članstva u Europskoj uniji, te je u tom smislu istaknuo važnost i namjeru intenziviranja informativnih aktivnosti usmjerenih toj društvenoj skupini.

Naglasivši važnost obrazovanja, državni tajnik Plenković, upoznao je mlade s jednim od najuspješnijih programa Unije – Erasmusom. Počevši od akademske godine 2009./10., hrvatskim visokoškolskim ustanovama je po prvi puta otvorena mogućnost sudjelovanja u programu Erasmus, u okviru kojeg su, u programu mobilnosti, sudjelovale 284 osobe, većinom studenti. U drugoj godini provedbe Erasmusa mobilnost studenata povećala se na oko 600 osoba, dok se za akademsku godinu 2011./12. očekuje sudjelovanje u razmjenama od oko 1000 osoba, uz predviđena sredstva u vrijednosti od više od dva milijuna eura.