Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 7. 3. 2014.

Simbolička zaštita trgova, spomenika i parkova pomirenja

Zastupnici u Europskom parlamentu Andrej Plenković, Zdravka Bušić, László Surján, Iosif Matula i Jelko Kacin uputili su zajedničko pitanje Komisiji o simboličkoj zaštiti trgova, spomenika i parkova pomirenja

ek02U pitanju navode kako diljem Europe postoje posebna mjesta koja simboliziraju nasljeđe, kao što su grad Strasbourg i Europski most između Francuske i Njemačke, a također postoje trgovi, spomenici i parkovi diljem Europe posvećeni duhu pomirenja. Zastupnici su upitali Komisiju je li voljna sastaviti europski registar takvih mjesta te da li bi mogla obilježiti ta mjesta spomen-pločama da bi ih simbolički zaštitila te skrenula pozornost mlađih generacija na važnost uzajamnog povjerenja i poštovanja među nacijama.

U odgovoru Androulle Vassiliou, europske povjerenice za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade, stoji: „Komisija dijeli mišljenje poštovanog zastupnika da su podsjećanje na duh pomirenja u Europi te kulturna baština općenito od velike važnosti za naša društva.

Međutim, u skladu s člankom 167. Ugovora o funkcioniranju Europske unije, zaštita, očuvanje i održavanje kulturne baštine prvenstveno su nacionalna odgovornost: „Unija doprinosi procvatu kultura država članica, poštujući pritom njihovu nacionalnu i regionalnu raznolikost i stavljajući istodobno u prvi plan zajedničko kulturno naslijeđe. Djelovanje Zajednice usmjereno je prema poticanju suradnje između država članica te, prema potrebi, podupiranju i dopunjavanju njihovog djelovanja” [...] između ostalog, s ciljem „očuvanja i zaštite kulturnog nasljeđa od europskog značaja.”

Komisija aktivno promiče ta načela, unutar okvira za suradnju u području kulture, Europskog programa za kulturu i Programa Europske unije „Kreativna Europa”, koji uključuje Oznaku europske kulturne baštine, godišnjih Dana europske baštine i Nagrade Europske unije za kulturnu baštinu/nagrade Europa Nostra. Osobito se Oznakom europske kulturne baštine želi istaknuti mjesta kulturne baštine koja su spomenici i simboli europskih integracija, ideala i povijesti. Ta je oznaka zamišljena kao način premošćivanja jaza između Unije i njezinih građana unapređenjem znanja o europskoj povijesti te ulozi i vrijednostima Europske unije.

Zastupničko pitanje (PDF)

Odgovor Komisije (PDF)