Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 28. 2. 2014.

Posjet Državnom hidrometeorološkom zavodu

Zastupnik Plenković posjetio je Državni hidrometeorološki zavod gdje se upoznao s njegovim radom te informirao o uzrocima nedavnih elementarnih nepogoda u Hrvatskoj

Na poziv mr.sc. Ivana Čaćića, ravnatelja Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), zastupnik mr.sc. Andrej Plenković je. posjetio DHMZ. Posjet je organiziran nakon vrlo posjećenog Okruglog stola o klimatskim promjenama, kojeg je zastupnik Plenković organizirao u studentom 2013., te niza govora zastupnika na plenarnim sjednicama Europskog parlamenta po pitanju klimatskih promjena i smanjenja emisija stakleničkih plinova.

akt177

Ravnatelj Čačić je predstavio djelovanje DHMZ-a posebno ističući tradiciju koja je osigurala neprekidna mjerenja temperature u Zagrebu od 1861. godine čime smo među rijetkim službama i postajama u Europi. Zastupniku Plenkoviću prikazani su svi aspekti djelovanja DHMZ-a od javno dostupnih mjerenja, meteoroloških prognoza i podataka pa sve do specijaliziranih usluga poput suradnje s Hrvatskim autocestama te Državnom upravom za zaštitu i spašavanje koja na temelju podataka i mjerenja DHMZ-a upozorava na elementarne nepogode i planira akcije. To je posebice bilo značajno kod nedavnih elementarnih nepogoda koje su pogodile Hrvatsku.

Plenković je istaknuo kako je posjetio pogođena poplavna područja ugrožena velikim vodama kao i Gorski kotar pogođen ledom gdje su nastale štete na drvnoj masi koja se mjeri stotinama milijuna kuna. Istaknuo je da je moguće dobiti naknadu šteta za takve elementarne nepogode iz Europskog fonda solidarnosti. Dodao je da je sad potrebna sinergija svih nadležnih službi kako bi se takav zahtjev opravdao pred Europskom unijom.

Posjećen je i prognostički centar DHMZ-a koji izdaje svakodnevne meteorološke prognoze koje vidimo u javnim glasilima. Na DHMZ-u su posebice ponosni na razvoj modela ALADIN za prostor RH s prostornom rezolucijom od 8 km te 2 km za tzv. dinamičku adaptaciju vjetra odnosno za precizniju prognozu vjetra uzimajući u obzir orografiju RH.

Posjet je završen sa zaključkom kako su klimatske promjene i smanjenje emisija stakleničkih plinova u fokusu gotovo svake plenarne sjednice Europskog parlamenta te je izražena želja za daljnjom suradnjom i koordinacijom po tom pitanju.