Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 14. 4. 2021.

Nastavljamo stvarati preduvjete za održivost 3. maja i Uljanika

Premijer Plenković sastao se s vlasnikom Scenic grupe Glenom Moroneyem i Sašom Čokljatom, direktorom MKM Yachts, podružnice australske korporacije Scenic, koja u riječkom brodogradilištu 3. maj nastavlja izgradnju polarnih krstaša

Prvi polarni krstaš Eclipse izgrađen je u pulskom brodogradilištu Uljanik, dok je izgradnja Eclipse II podugovorena s brodogradilištem 3. maj prošle godine.

Za ovaj projekt Vlada je u rujnu prošle godine donijela odluku o davanju državnog jamstva, a završetak gradnje polarnog krstaša, novogradnje 101 predviđa se do lipnja 2023.

Predsjednik Vlade Plenković zahvalio je predstavnicima Scenic grupe na povjerenju i kvalitetnoj suradnji, kao i njihovoj čvrstoj namjeri da nastave ulaganja i gradnju brodova koji će stvoriti preduvjete za dugoročnu razvojnu perspektivu brodogradnje u Rijeci i Puli.

Naglasio je snažnu privrženost Vlade održivosti brodogradnje u 3. Maju i Uljaniku, što se u proteklom razdoblju i pokazalo kroz potporu za pokretanje proizvodnje i završetak započetih brodova, uz smanjenje gubitaka za državu.