Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Plitvice | 31. 3. 2021.

Uvijek ćemo voditi računa o hrvatskim braniteljima i Domovinskom ratu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u obilježavanju 30. obljetnice akcije »Plitvice« i pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića

Tom prigodom je premijer Plenković položilo vijenac i zapalio svijeću podno spomenika poginulom hrvatskom redarstveniku Josipu Joviću. Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar obrane Mario Banožić.

U izjavi za medije, predsjednik Vlade Plenković kazao je da se danas prisjećamo 30. obljetnice Krvavog Uskrsa, akcije hrvatskih redarstvenika koji su tada slijedom naredbe predsjednika Tuđmana došli na Plitvice kako bi vratili policijsku postaju i kako bi pokazali da hrvatske snage i hrvatski pravni poredak funkcionira na našem teritoriju.

Rekao je da se danas obilježava i 30. obljetnica pogibije Josipa Jovića, koji je, istaknuo je premijer, jedan od brojnih hrvatskih redarstvenika, policajaca, vojnika i branitelja koji su u Domovinskom ratu dali sve za hrvatsku slobodu.

Predsjednik Vlade podsjetio je da je prije mjesec dana u Pakracu također obilježen početak Domovinskog rata. Kazao je i da je potpredsjednik Vlade Tomo Medved jučer u Aržanu, rodnom mjestu Josipa Jovića,položio kamen temeljac za izgradnju Spomen-doma i Memorijalnog centara, kako bi, naglasio je premijer, još jednom iskazali poštovanje prema hrvatskim policajcima i redarstvenicima, ali i prema Josipu Joviću, koji je prvi dao život za Hrvatsku.

"Stoga im u ime Vlade i svih ministara koji su ovdje još jednom želim iskazati našu zahvalnost i poštovanje za slobodu koju su osigurali hrvatskom narodu. Uvijek ćemo s dignitetom i posebnom pažnjom voditi računa o hrvatskim braniteljima i Domovinskom ratu", poručio je premijer Plenković.