Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 23. 3. 2021.

Ocjena S&P-a potvrđuje gospodarsku i financijsku stabilnost Hrvatske

Agencija Standard & Poor's zadržala je kreditni rejting Hrvatske na investicijskoj razini BBB- uza zadržavanje stabilnih izgleda

Predsjednik Vlade Andrej Plenković pozdravio je odluku agencije Agencija Standard & Poor's, osobito u okolnostima pandemije COVID-19 kada je Vlada, suočena s nizom izazova, uspjela održati gospodarstvo i financije stabilnima.

"Naša Vlada će u budućnosti koristiti sredstva iz različitih europskih fondova, uključujući Mehanizam za oporavak i otpornost, ​Višegodišnji financijski okvir te Fond solidarnosti Europske unije, zahvaljujući kojima će investicije biti znatan čimbenik rasta u narednom desetljeću", poručio je Plenković.

Premijer Plenković podsjetio je da su napravljeni i kvalitetni iskoraci u pogledu administrativnih rasterećenja s ciljem poboljšanja poslovnog okruženja.

U izvješću je naglašeno da je političko okruženje stabilno te da planovi ulaska u europodručje mogu potaknuti reformski zamah. Predsjednik Vlade podsjetio je da je Hrvatska u srpnju prošle godine ušla u Europski tečajni mehanizam (ERM II), što je posljednji korak prema članstvu u eurozoni.

S&P očekuje proračunski deficit od 2,9% BDP-a u 2021. Očekuje i početak ponovnog trenda smanjivanja javnog duga, koji bi do kraja 2024. trebao pasti ispod 80% BDP-a.

Istaknut je pozitivan utjecaj oporavka osobne potrošnje pod utjecajem snižavanja poreza, kao i znatan utjecaj Vladinih mjera za očuvanje radnih mjesta, zahvaljujući čemu je situacija na tržištu rada bolja od očekivane.

Predsjednik Europske nogometne federacije Čeferin i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Šuker izrazili su zadovoljstvo Vladinom podrškom sportu, a osobito nogometu, kao i razumijevanjem za brojne izazove s kojima se susreće hrvatski sport u doba pandemije. Predsjednik HNS-a Šuker kazao je kako je uz podršku UEFA-e i FIFA-e proteklih godina učinjeno mnogo u razvoju infrastrukture, dodavši da su ulaganja u nogomet višestruko isplativa za društvo u cjelini.

Predsjednik UEFA-e Čeferin izvijestio je o planovima UEFA-e oko organizacije održavanja Europskog prvenstva u nogometu ove godine, s obzirom na epidemiološku situaciju u Europi.

Na inicijativu predsjednika UEFA-e Čeferina i predsjednika HNS-a Šukera u Petrinji je 13. ožujka odigrana humanitarna utakmica između Slovenije i Hrvatske. Tom je prigodom predsjednik Čeferin je u ime UEFA-e uručio donaciju u iznosu od 50.000 eura Hrvatskom crvenom križu, dok je HNS donirao iznos od 200.000 kuna Županijskom nogometnom savezu Sisačko-moslavačke županije za obnovu nogometne infrastrukture.