Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Virovitica | 16. 3. 2021.

Virovitičko-podravska je županija na razini zaposlenosti od prije pandemije

Premijer Plenković sastao se s virovitičko-posavskim županom Igorom Aladrovićem i gradonačelnikom Virovitice Ivicom Kirinom, s kojima je razgovarao o vitalnim županijskim projektima

Nakon posjeta virovitičkom Centru za razvoj i istraživanje u mljekarstvu i sastanka s virovitičko-podravskim županom Aladrovićem i gradonačelnikom Virovitice Kirinom predsjednik Vlade Plenković pohvalio je angažman Županije i razvojne agencije u kojoj je ugovoreno dvije milijarde kuna europskih projekata koji su unaprijedili županijski razvoj.

Plenković je podsjetio da je zahvaljujući Zakonu financiranju lokalne i područne samouprave županijski prihod bitno povećan, čime su omogućena sredstva za brojne projekte koji su politički i razvojno važni za županiju, njezine gradove i općine.

Dvije milijarde kuna europskih projekata vidljivo su unaprijedile razvoj Virovitičko-podravske županije

Pohvalivši angažman Županije i razvojne agencije premijer je istaknuo da je u prošlom i sadašnjem Vladinom mandatu u Županiji ugovoreno dvije milijarde kuna europskih projekata koji su vidljivo unaprijedili razvoj županije, promiču poduzetništvo i gospodarstvo.

"U vremenu covid-krize za očuvanje radnih mjesta u županiji dosad smo za deset tisuća radnika izdvojili 85 milijuna kuna koje je HZZO transferirao poslodavcima koji su tražili potpore i time osigurali razinu zaposlenosti koja je praktično na razini kakva je bila i prije covid-krize", rekao je Plenković.

Istaknuo je da su današnji razgovori bili usmjereni na prometnu povezanost, poljoprivredu, navodnjavanje, gospodarenje otpada te izrazio zadovoljstvo posjetom Centru za razvoj i istraživanje u mljekarstvu, projektu koji sa 36 milijuna kuna financira Ministarstvo poljoprivrede, a Županija s pet milijuna kuna i koji će biti posebno važan za mljekarstvo i za brojne kooperante u županiji.

Župan Aladrović je upravo projekt Centra za razvoj i istraživanje u mljekarstvu izdvojio kao jedan od najvažnijih u posljednje četiri godine.

"Drago mi je da imamo Vladinu podršku i za ostale županijske projekte. Županija je povukla više od 2 milijarde europskih sredstava i po povučenim smo sredstvima među vodećim županijama", rekao je.

Ministrica Vučković čestitala je na inicijativama kazavši da je u Županiji iz Programa ruralnog razvoja dosad ugovoreno projekata u vrijednosti većoj od 980 milijuna kuna pri čemu je isplaćeno 790 milija kuna.