Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Daruvar | 16. 3. 2021.

Vlada podupire sve manjine, a Daruvar je sjajan primjer suradnje

Predsjednik Vlade Andrej Plenković nazočio je u Daruvaru otvorenju novih dijelova škole »Jan Amos Komensky« i Češkog dječjeg vrtića »Ferda Mravenec« u kojemu je sudjelovao češki ministar vanjskih poslova Tomaš Petriček

Tom je prigodom premijer Plenković istaknuo je da u Hrvatskoj živi oko 12.000 pripadnika češke nacionalne manjine.

"Naša Vlada je Vlada koja respektira, uvažava i podupire sve nacionalne manjine koje žive u Republici Hrvatskoj", poručio je, kao što podupre sve Hrvate koji žive van domovine.

Izdvojio je da oko 1500 Hrvata živi u Južnomoravskom kraju u Češkoj, a češka i hrvatska vlada nastoje svojim aktivnostima i projektima njegovati njihov identitet i povezanost s domovinom.

"Najbolji put da podupiremo manjine je da štitimo njihov identitet, a ključni za identitet su jezik, kultura i obrazovanje", rekao je predsjednik Vlade te dodao da ovakvi projekti poput upravo otvorene škole i vrtića omogućuju pripadnicima češke nacionalne manjine da od najranijih dana budu svjesni da žive u Hrvatskoj kao jednakopravni građani, pritom njegujući svoju posebnost i svoj češki identitet.

Dolazak 500 tisuća čeških turista prošlog ljeta obilježenog koronom izraz je povjerenja u Hrvatsku

Premijer Plenković podsjetio je da Vlada ima operativne planove za sve nacionalne manjine koji pomažu u realizaciji ovakvih konkretnih projekata.

Dodao je da će posjet ministra Petričeka unaprijediti i politički dijalog i gospodarske i kulturne odnose.

"Veselimo se tradiciji dolazaka brojnih čeških posjetitelja u Hrvatsku, kojih je i u ljetu iza nas obilježenom koronom bilo 500 tisuća, što znači da imaju povjerenje u zemlju u koju rado dolaze. Siguran sam da će tako biti i ovoga ljeta", rekao je premijer Plenković i dodao da će daljnje investicije osnažiti postojeće prijateljstvo, partnerstvo i solidarnost između Hrvatske i Češke.

"Ova škola i ovaj vrtić bit će stožerni kameni suradnje između ne samo češke manjine i Hrvata koji žive ovdje, nego i sjajan primjer suradnje između Hrvatske i Češke", zaključio je predsjednik Vlade.

U Ivanovu Selu,premijer Plenković i ministar vanjskih poslova Češke Petříček položili su vijence na spomenik žrtvama Češke manjine za vrijeme Domovinskog rata.

U Grubišnom Polju posjetio je tvrtku Sirocco i obišao pogone za sušenje drvne građe te Elektranu Grubišno polje. Projekt vrijedan 35 milijuna € primjer je investicije u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji kojom se upotrebom novih tehnologija korisnicima pružaju kvalitetnije usluge toplinske energije.