Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Daruvar | 16. 3. 2021.

Dogovor šestorice europskih premijera o korektivu distribucije cjepiva

Premijer Plenković sudjelovao je video-vezom u sastanku s premijerima Austrije, Slovenije, Češke, Bugarske i Latvije na kojemu je dogovoren zajednički apel za stvaranje korektivnog mehanizma koji bi ubrzao distribuciju cjepiva

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je danas Bjelovarsko-bilogorsku i Virovitičko-podravsku županiju.

U Daruvaru je zajedno s potpredsjednikom Vlade i ministrom branitelja Tomom Medvedom obišao gradilište Veteranskog centra, projekt vrijedan 95 milijuna kuna koji se gradi od lipnja prošle godine.

Snažna podrška Vlade Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Radi se o jednom od četiri veteranska centra koji se, uz ovaj u Daruvaru, grade u Petrinji, Sinju i Šibeniku.

"Sve zajedno 325 milijuna kuna i jedan odličan primjer potpore našim braniteljima, koristeći sredstva Europske unije. Ovaj centar bit će dovršen do sredine prosinca ove godine i predstavlja najveću investiciju u Daruvaru u proteklih 40 godina", rekao je premijer Plenković.

Istaknuo je snažnu podršku Vlade toj županiji, koja se ogleda i u milijardu i 680 milijuna kuna projekata iz europskih fondova.

"Vlada je dala 172 milijuna kuna direktno poslodavcima putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za plaće 20 tisuća radnika za očuvanje radnih mjesta u Covid krizi, a zahvaljujući reformi Zakona o financiranju lokalne i područne samouprave, cijela je županija imala izuzetne koristi i 115 milijuna kuna godišnje više prihoda", poručio je.

Podrška češkoj manjini u Hrvatskoj kroz brojne konkretne projekte

S ministrom vanjskih poslova Češke Republike Tomášem Petříčekom sudjelovao je na svečanom otvorenju novih dijelova Češke osnovne škole "Jan Amos Komensky" i Češkog dječjeg vrtića "Ferda Mravenec", a zajedno su položili vijence na spomenik žrtvama Češke manjine u Ivanovu Selu za vrijeme Domovinskog rata.

Posjet češkog ministra vanjskih poslova premijer Plenković ocijenio je bitnim za češku manjinu koja živi u tom dijelu Hrvatske, te naglasio da se podrška češkoj manjini kroz konkretne projekte dalje razvija.

Korektivni mehanizam kompenzirat će zastoj u proizvodnji i distribuciji cjepiva AstraZenece

Tijekom boravka u Daruvaru, premijer Plenković je video-vezom sudjelovao na sastanku europskih premijera iz Austrije, Slovenije, Bugarske, Češke i Latvije - Sebastiana Kurza, Janeza Janše, Bojka Borissova, Andreja Babiša i Artursa KrišjanisaKarinša.

"Dogovorili smo se da zajednički apeliramo na stvaranje jednog korektivnog mehanizma u vezi s distribucijom cjepiva. Hrvatska je naručila dodatna cjepiva od Pfizera, a imat ćemo i dodatne razgovore s Komisijom u sljedećih 24 sata, kako bismo korektivnim mehanizmom pokušali kompenzirati zastoj koji su pojedine zemlje doživjele zbog sporije proizvodnje i distribucije cjepiva AstraZenece", izvijestio je premijer Plenković.

Kazao je da je o toj ideji korektivnog mehanizma govorio i prošli tjedan na sastancima s europskim čelnicima u Bruxellesu.

"Nije normalno da u trenucima kada se, pred kraj ljeta, događa situacija da je AstraZeneca prva opcija da tražimo količine cjepiva, u tom trenutku ne može nitko znati što će se događati s proizvodnim kapacitetima i distribucijom. A procjena struke je bila da Hrvatska ne mora naručivati otprilike pet puta više cjepiva nego što ima stanovnika, nego jedan razuman broj u odnosu na očekivana procjepljivanja. To je bit", pojasnio je.

Dodao je da ukoliko kasne doze AstraZenece, a Hrvatska je od te kompanije naručila 2,7 milijuna doza jer je to bilo prvo cjepivo koje je trebalo biti i dovršeno i odobreno, a potom naravno i distribuirano, a kasnije se dogodilo da imaju problem u proizvodnim kapacitetima i dostavi dogovorenih količina, onda trenutno imamo manjak tog cjepiva.

"Upravo je poanta korektivnog mehanizma da one zemlje koje su trebale do sada dobiti više doza AstraZenece dobiju više doza drugog cjepiva koje su naručili i time kompenziraju taj nedostatak", objasnio je.

Stav je struke u ovom trenutku da je korist od AstraZenecina cjepiva veća od rizika

Upitan o nastavku cijepljenja cjepivom AstraZenece, premijer Plenković kazao je da je jutros održao konzultacije s predstavnicima HALMED-a, HZJZ-a i Ministarstva zdravstva o toj temi.

"Nitko od tih kolega koji su stručni i koji su liječnici, za razliku od politike, nema nikakav dokaz u ovom trenutku na temelju kojeg bi Hrvatska zasada trebala obustaviti cijepljenje AstraZenecom. Stav struke u ovom konkretnom pitanju je takav da su koristi od cijepljenja veće nego bilo koji rizici koji su njima u ovom trenutku poznati", poručio je premijer Plenković i dodao da nitko od njih nije ukazao na rizike koji bi doveli do toga da se stane s cijepljenjem.

Upitan zašto neke druge zemlje obustavljaju cijepljenje tim cjepivom, premijer Plenković rekao je da se radi o njihovim procjenama te da možda imaju više slučajeva nuspojava povezanih s AstraZenecom.

Dodao je da su u Hrvatskoj zabilježena samo tri takva slučaja, od kojih su samo dva nuspojave povezane s AstraZenecom.

Vezno uz najave iz Koprivničko-križevačke županije da će obustaviti cijepljenje tim cjepivom, premijer Plenković kazao je da je ta županija upravo demantirala tu vijest te javila da nastavlja cijepljenje.