Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 25. 2. 2014.

Zamrzavanje i oduzimanje imovinske koristi ostvarene kaznenim djelima

Plenković je podržao usvajanje izvješće zastupnice Macovei o prijedlogu Direktive o zamrzavanju i oduzimanju imovinske koristi ostvarene kaznenim djelima

Prekogranični kriminal ponekad je spretniji u osiguravanju slobode kretanja nego što je sama srž jedinstvenog tržišta, i u tom je pogledu harmonizacija pravnih propisa u području pravosuđa i unutarnjih poslova u proteklih petnaestak godina postigla velik napredak, istaknuo je Plenković. Mjerama i pravnim okvirom na razini EU države su članice potaknute da postignu one minimalne standarde po kojima će prioritet biti upravo oduzimanje imovinske koristi onima koji imaju gospodarsku korist od kaznenih djela. U tom kontekstu ova zakonska rješenja idu korak dalje, smatra Plenković.

Plenković je rekao da je u Hrvatskoj nakon donošenja Zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelima i prekršajem, ostvaren velik pomak naprijed. On se manifestira u sankcijama, ali i preventivno, prema onima koji su imali koristi od kaznenih djela. Zaključio je kako će i za prekograničnu dimenziju suradnje među članicama ova direktiva djelovati vrlo pozitivno.