Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 22. 2. 2021.

Bitan je izostanak ozbiljnije reakcije Obersnela i Komadine

Na sastanku Predsjedništva, Nacionalnog vijeća i Kluba zastupnika HDZ-a razgovaralo se o pripremama za lokalne izbore, mjerama u borbi protiv COVID-a 19 i o daljnjoj distribuciji cjepiva

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da poruke riječkog ugostitelja prema članovima, glasačima i simpatizerima HDZ-a predstavljajušovinizam i rasizam te je upozorio na izostanak ozbiljnije reakcije Vojka Obersnela kao išutnjuZlatka Komadine.

"Nebitna su 'Tri majmuna', nebitan je autor toga. Onaj koji je bitan, bitan je trend i poruka, to je jako važno. I bitan je izostanak jedne ipakozbiljnije reakcije riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela i totalna šutnja Primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine", rekao je Plenković nakon sjednice Predsjedništva, Nacionalnogvijeća i saborskog kluba HDZ-a.

Plenković je to kazao upitan za komentar otvorenog pisma koje mu je uputio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel poručivši kako je njegova današnja reakcija na pogrešnu objavu jednog riječkog ugostitelja na društvenim mrežama bila preoštra.

Predsjednik HDZ-a poručio je kako voli Rijeku te da nema nikakve veze obrazac ponašanja jednoga pojedinca s gradom Rijekom niti s Primorsko-goranskom županijom. Također pozdravio je i reagiranje pučke pravobraniteljice Lore Vidović na njegovu današnju reakciju vezanu uz tu spornu objavu.

"Nije valjda trebalo da ja to kažem, pa da se netko sjeti da to ipak nije OK", kazao je. Upitao se i što je slijedeći korak. "Prvo pucamo, onda ne puštamo u kafiće pa onda valjdalupamo letvom", ustvrdio je.

Upozorio je i kako objava vlasnika kafića u Rijeci da u njegov lokal nisu dobrodošli članovi, glasači i simpatizeri HDZ-a predstavljaju vrlo ozbiljne kvalifikacije u hrvatskom društvu koje dižu podjele, isključivost, radikalizaciju, površnost i paušalnost "na jednu razinu primitivizma kojem ja kažem - NE".

"Moramo stvari nazvati onakvim kakve jesu. Ovo je šovinizam, rasizam i koji je idući korak možete sami zaključiti", upozorio je. Smatra i da je mladić koji je pucao na Banske dvore (Danijel Bezuk) učinio to jer je HDZ u koaliciji sa SDSS-om.

Plenković je rekao i da više ne želi ulaziti u polemiku sa vlasnikomriječkog kafića "Tri majmuna" Tomislavom Kovačevićem podsjetivši što je sve njegova vlada učinila kako bi pomogla poduzetnicima. "Nije ovo pitanje grada ili županije u kojoj se to događa, nego je to pitanje poruke", istaknuo je.

Privremenost karaktera angažmana dolazi od Vanđelića, a ne od nas

Predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković, na opetovana novinarska pitanja, nije želio odgovoriti hoće li dosadašnji privremeni ravnatelj Fonda za obnovu Zagreba Damir Vanđelić biti izabran za ravnatelja. "Predlažem da vi, umjesto da meni postavljate pitanje, sada zatražite intervju sa Vanđelićem i pitate njega da li je on kazao da želi biti na čelu Fonda do ljeta. I da onda iz toga zaključite karakter privremenosti", poručio je.Također, nije želio spekulirati o odluci Upravnog vijeća Fonda za obnovu Zagreba koje odluku o novom ravnatelju treba donijeti sutra.

Ministar graditeljstva Darko Horvat rekao je u ponedjeljak da će Upravnom vijeću Fonda za obnovu Zagreba kojem je na čelu, predložiti da za ravnateljaFonda izaberu dosadašnjeg privremenog ravnatelja Damira Vanđelića.

"Ako smo ga stavili za privremenog ravnatelja i ako se raspisao natječaj i ako je ministarstvo to dobro analiziralo - onda bi Upravno vijeće moglo donijeti iodluku. Ali neću ja to prejudicirati danas. Privremenost karaktera angažmana dolazi od njega (Vanđelića), a ne od nas", rekao je Plenković.

Izvijestio je novinare i da su na sjednici najviših stranačkih tijela, među inim, raspravili sve kandidature za predstojeće lokalne izbore pojasnivši kakojoš samo HDZ Primorsko-goranske županije nije odredio svog kandidata za župana. Navevši kako su za sve ostale sve potvrđeno i riješeno, istaknuo je da imajutri kandidatkinje za županice - Antoniju Jozić u Požeško-slavonskoj županiji, Martinu Hajdin u Karlovačkoj te Irenu Hrstić u Istarskoj županiji.

Teme