Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 3. 2. 2021.

Prosvjed predsjedniku Europskog parlamenta zbog incidenta na granici

Premijer Plenković uputio je prosvjed predsjedniku EP-a Davidu Sassoliju zbog provokacije četvero talijanskih zastupnika Kluba Progresivnog saveza socijalista i demokrata koji su htjeli protuzakonito prijeći zelenu granicu Hrvatske i Bosne i Hercegovine

Naglasio je da je cilj posjeta talijanskih zastupnika bio izazvati incident i narušiti međunarodni ugled Republike Hrvatske, uz nepoštovanje njezinih zakona i institucija. Hrvatska je diplomatskim putem upozorila zastupnike da ne mogu samovoljno prelaziti granicu gdje je to zabranjeno i uputila na prelazak granice na zakonit način na službenom graničnom prijelazu, no oni su to ignorirali. Izrazio je očekivanje da se takva provokacija više neće ponoviti.

Predsjednik Vlade upoznao je predsjednika Europskog parlamenta s naporima koje Hrvatska i njezina granična policija ulažu u kontrolu granice i sprječavanje nezakonitih prelazaka, kao i s postignutim napretkom Hrvatske u završnim pripremama za pristupanje Schengenu. 

U razgovoru je obostrano potvrđen privatni karakter posjeta talijanskih socijalističkih zastupnika u Europskom parlamentui činjenica da to ni na koji način nije bilo organizirano, niti odobreno od strane Europskog parlamenta. Naglašena je važna uloga Hrvatske u čuvanju i upravljanju vanjskom granicom Europske unije.

Predsjednik Europskog parlamenta Sassoli izrazio je svoju potporu ulasku Hrvatske u Schengen te izrazio želju za nastavkom izvrsne suradnje Europskog parlamenta i Hrvatske, što je predsjednik Vlade također potvrdio.