Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 24. 2. 2014.

Smanjenje emisije CO2 novih osobnih automobila do 2020.

Zastupnik Plenković podržao je izvješće kolege Ulmera o određivanju načina na koji će se postići smanjenje emisija CO2 novih osobnih automobila do 2020. godine te naglasio da se time postavljaju jasni standardi za proizvodnju novih vozila

Smatra da je to poticaj za razvoj tehnologija i eko-inovacija ključnih za održavanje konkurentnosti gospodarstva. Cestovni prijevoz danas čini jednu petinu ukupne emisije CO2 u EU,  a za razliku od ostalih sektora u kojima emisije opadaju, na području su prijevoza porasle za 23% od 1990. do 2010, ističe Plenković. Mjere propisane uredbom iz 2009. te uvođenje emisije ugljičnog dioksida u sustav oporezivanja motornih vozila doveli su do pojave osobnih vozila s manjom emisijom, kao i do veće osviještenosti potrošača. Naglasio je da predloženo izvješće jasno potvrđuje cilj i mjere koje treba ostvariti do 2020. godine, kada na tržištu želimo imati nova vozila s emisijom CO2 do 95 g/km.

Plenković je rekao da su ulaskom Hrvatske u EU te primjenom Zakona o posebnom porezu na motorna vozila pojeftinila ekonomična i ekološki prihvatljivija vozila te da smatra kako će izvješće kao i postavljene mjere pridonijeti i gospodarskom rastu i postizanju ekoloških ciljeva.