Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 20. 11. 2020.

Nove mjere uvodimo ciljano, u skladu s ozbiljnošću situacije

Predsjednik Vlade Andrej Plenković dao je izjavu za medije nakon sastanka predstavnika parlamentarne većine na kojemu se razgovaralo o amandmanima na proračun, Ovršnom zakonu i pandemiji

Glede proračuna, premijer je izvijestio da će se o njemu glasati u srijedu, dok će se u ponedjeljak raspravljati o amandmanima, kojih je više od 350. Razmotrit ćemo sve amandmane, ispitati može li se koji od njih prihvatiti, a u tom će slučaju Vlada održati sjednicu prije rasprave, rekao je Plenković.

Rasprava o Ovršnom zakonu najvjerojatnije u utorak

Kazao je da je na sastanku dogovoreno da se Ovršni zakon raspravi u utorak kako bi se što prije usvojio i stupio na snagu te je naglasio da je riječ o zakonu koji ide in favorem dužnika, a također pojednostavljuje i pojeftinjuje postupke.

Premijer je nadalje rekao da se razgovaralo i o Covidu-19 te da je potpredsjednik Vlade Davor Božinović izvijestio o nizu mjera o kojima se raspravljalo proteklih tjedana. Dodao je da se prati provedba mjera uvedenih prije više od tri tjedna, koje su uspjele stabilizirati uzlazni trend novozaraženih. 

Naveo je da su brojevi danas niži nego prošlog petka. "Ali je visina tih brojeva još uvijek takva da je situacija ozbiljna, što stalno govorimo, pa ćemo idućih dana uvesti dodatne, ciljane mjere kako bismo ograničili širenje zaraze", kazao je Plenković.

Od danas posebne mjere u Varaždinskoj županiji

Premijer je izvijestio da će od danas posebne mjere vrijediti u Varaždinskoj županiji, o čemu je postignut dogovor sa županom Radimirom Čačićem.

Predsjednik Vlade rekao je da je ponovno izraženo zadovoljstvo aktivnostima koje su se odvile na Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i žrtvu Vukovara i Škabrnje.

"Još jednom apeliram na odgovornost svih nas pojedinačno s obzirom na okolnosti u kojima se nalazimo", naglasio je Plenković.

Europsko vijeće o Covidu-19

Premijer je također izvijestio o sinoćnjoj raspravi Europskoga vijeća, koja se 95% odnosila na Covid-19, i dodao da je situacija slična u svim državama članicama. Razgovaralo se usto o testiranju, mjerama koje pojedine članice poduzimaju i o cjepivu.

Podsjetio je na to da prof. dr. sc. Alemka Markotić sudjeluje u znanstvenom savjetu koji je oformila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. "Prema informacijama što ih je iznijela predsjednica Komisije, njezini stručnjaci procjenjuju da se, uz pouzdanost pojedinih cjepiva na razini od 90–95% te cijepljenja oko 70% populacije pojedinih država, može očekivati da će Covid-19 biti dugoročno suzbijen", zaključio je predsjednik Vlade.    

Strategija primjerena stanju pandemije

U vezi s izjavama Radimira Čačića, premijer Plenković je kazao da je on među najiskusnijim političarima na domaćoj sceni. "Ima veliku odgovornost kao župan Varaždinske županije i predsjednik stranke, normalno je da u ovim okolnostima koje su epidemiološki zahtjevne za Varaždinsku županiju zna artikulirati svoj stav. Međutim, što se tiče funkcioniranja parlamentarne većine, koalicije i proračuna, tu je situacija itekako čvrsta i stabilna", rekao je.

Plenković je odgovarajući na pitanje zašto se ne donose rigoroznije mjere naglasio da su mjere poduzete prije tri tjedna i pet dana polučile efekte.

"Prije toga smo imali puno veći rast, od 80 do 100 posto u odnosu tjedan na tjedan. Sada smo došli u situaciju koja praktički stagnira ili je vrlo mali rast, od 4, 5 ili 7 posto, što znači da su te mjere polučile efekte", pojasnio je, dodavši da se dalje mora ići ciljano, primjereno, sukladno ozbiljnosti situacije.

Na pitanje novinara o tome jesu li se dramatične mjere ograničavanja okupljanja davno trebale uvesti, kazao da su se u javnosti čuli različiti stavovi u proteklih devet mjeseci.

"Kada smo išli u snažno zatvaranje, tada smo imali kritičare da je to presnažno. Kada smo išli u otvaranje, onda su bile kritike zašto se otvaramo. Kada smo išli s mjerama koje idu prema zatvaranju – jesu li one prestroge ili preblage. Dakle, kada god mi nešto napravimo, uvijek postoje oni koji će artikulirati kontra argumente", kazao je.

Naglasio je da je strategija borbe protiv Covida-19 adekvatna, primjerena onome kakvo je bilo stanje epidemije.

"U tom pogledu slušamo i osluškujemo sve što dolazi od struke i brojnih znanstvenika koji nam pomažu u cjelokupnom procesu. Mislim da smo dosada poduzimali mjere koje su bile adekvatne i primjerene. Vjerujem da će i mjere koje će se sada uvesti pridonijeti smanjenju zaraze", ocijenio je premijer Plenković.

Istaknuo je da vrlo pozorno prati situaciju u drugim zemljama. "Većina je zemalja uvela restriktivnije mjere zatvaranja kad su već bile na silaznoj putanji. Kada gledate trenutne brojke  –  recimo, u Hrvatskoj i nekim zemljama koje su u posljednja tri do četiri tjedna imale mnogo restriktivnije mjere – one su imale praktično jednak učinak kao i kod nas", ocjenio je i usto najavio da se će danas održati sastanak Znanstvenog savjeta.

Cjelokupni sustav izdržava, dovoljno je otporan

Što se tiče sankcija i kazni, Plenković je ukazao na odgovornost. "Cijelo vrijeme govorimo da je ovo bitka u kojoj hrvatsko društvo može pobijediti samo ako svi solidarno sudjelujemo u njoj. Postoji niz aktera koji su, ako gledate od početka, cijelo vrijeme radili na tome da se potkopa borba protiv Covida-19", kazao je.

Poručio je da su poduzeti maksimalni napori da se osigura funkcioniranje zdravstvenog sustava i da je Vladinim potezima ujedno osigurano funkcioniranje svih segmenata društva.

"Osigurano je funkcioniranje proračuna, javnih službi, državnih službi, gospodarstva, koliko je to moguće, i našeg načina života. Sad smo se našli u situaciji u kojoj su sve zemlje, a to je drugi, jesenski val o kojemu smo govorili i na koji smo upozoravali. Sjetite se rasprava ovoga proljeća, kad su se neki protivili argumentima Vlade i tadašnje većine da je upravo početak ljeta pravi trenutak za izbore kako bismo stvorili stabilnu situaciju da se nosimo s drugim valom epidemije. Mnogi u to nisu vjerovali, nego su favorizirali izbore i kampanju najesen, kada je val veći. Naše su procjene bile ispravne, vrlo utemeljene, i zato smo sada u poziciji da nakon onoga što će dućih tjedana uslijediti u Saboru, usvojimo rebalans proračuna, Ovršni zakon, poreznu reformu uz osigurana sredstva, pripremu Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, Nacionalnu razvojnu strategiju i sredstva za obnovu Grada Zagreba", rekao je.

Predsjednik Vlade naglasio je pritom da se na 2021. godinu može gledati s više optimizma nego na 2020.

O novim mjerama Plenković je kazao da se one ne donose ad hoc, da ih ne donosi netko tko za to nije stručan. "To donosi Stožer na temelju mišljenja onih koji se time bave svaki dan", dodao je.

Rekao je nadalje da je Hrvatska u okolnostima koje se nisu mogle predvidjeti pravodobno reagirala u pogledu opreme, respiratora, organizacije zdravstvenog sustava i mjera Stožera. "Cjelokupni sustav izdržava, dovoljno je otporan", istaknuo je.

U vezi sa sjednicom Vijeća za nacionalnu sigurnost, Plenković je kazao da bi se mogča održati u ponedjeljak popodne. "Je li se to u međuvremenu jutros potvrdilo, to ne znam", dodao je.