Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 17. 11. 2020.

Investirat ćemo oko tri milijarde eura u željezničku infrastrukturu

Predstavnici Hrvatskih željeznica i Končara potpisali su ugovor o kupoprodaji 21 elektromotornog vlaka za prigradski i regionalni prijevoz neto vrijednosti od 844,7 milijuna kuna, a 85% te svote potječe iz Kohezijskog fonda Europske unije

Ugovor su potpisali predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić i predsjednik Uprave Končar - Električnih vozila Josip Ninić.

Novi vlakovi financiraju se iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014–20. u sklopu projekta Obnova voznog parka HŽ Putničkog prijevoza novim elektromotornim vlakovima, kojim ta tvrtka nastavlja modernizirati vozni park s 11 elektromotornih vlakova za gradsko-prigradski i 10 elektromotornih vlakova za regionalni prijevoz.

Ukupna vrijednost ugovora je 844,7 milijuna kuna (bez PDV-a), od čega se 85 posto financira iz Kohezijskog EU fonda, a preostalih 15 posto iz državnog proračuna.

Nastavak rada na poboljšanju prometne povezanosti Hrvatske među Vladinim je prioritetima

Premijer Andrej Plenković rekao je da je projekt važan zbog razvoja modernoga željezničkog prijevoza u Hrvatskoj.

Jedan je od prioriteta Vlade nastavak rada na što kvalitetnijem prometnom povezivanju Hrvatske, kazao je premijer i dodao da je Vlada proteklih godina mnogo ulagala u prometnu infrastrukturu, u autoceste, ceste, mostove, luke i zračne luke, te da je sad na redu željeznica.

"Naš je plan da u sljedećem desetljeću investiramo oko tri milijarde eura u željezničku infrastrukturu odnosno u njezinu modernizaciju", istaknuo je premijer.

Pritom je izrijekom spomenuo nekoliko projekata: dovršetak nizinske pruge Rijeka – Zagreb, cijelu trasu koridora X, od Zagreba preko Vinkovaca do Tovarnika, a u sljedeće tri godine očekuje se i završetak velikih projekata poput modernizacije pruge Zaprešić – Zabok, rekonstrukcija i modernizacija pruge Dugo Selo – Križevci, rekonstrukcija drugog kolosijeka na dionici Križevci – Koprivnica – državna granica, nadogradnja pruge Vinkovci – Vukovar te rekonstrukcija i izgradnja drugog kolosijeka na pravcu Hrvatski Leskovac. Na tim dionicama bit će ukupno 165 kilometara nove pruge.

Plenković je istaknuo i kako će u sljedeće četiri godine polovica voznog parka HŽ Putničkog prijevoza biti novi elektromotorni vlakovi prilagođeni suvremenim potrebama.

Ministar mora, pometa i infrastrukture Oleg Butković naglasio je da su novi elektromotorni vlakovi domaći proizvod, što znači da se potiče domaća proizvodnja, a također izvoz.

Butković: u iduće četiri godine željeznički vozni park pomladit će se domaćim vlakovima

U iduće četiri godine prosječna starost željezničkog voznog parka, koja sada iznosi četrdesetak godina, bitno će se smanjiti, izjavio je Butković.

Predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić rekao je da će novi vlakovi pružati puni komfor putnicima i unaprijediti uslugu te tvrtke, dok je predsjednik Uprave Končar - Električnih vozila Josip Ninić istaknuo da je ta tvrtka dobila posao na međunarodnom javnom natječaju, što znači da je prepoznata njezina kvaliteta.

Rok isporuke prvoga elektromotornog vlaka za gradsko-prigradski prijevoz iznosi 24 mjeseca, nakon toga bit će isporučeno još 10 takvih vlakova, a potom 10 vlakova za regionalni prijevoz. Krajnji je rok isporuke svih vlakova prosinac 2023.

Novi elektromotorni vlakovi bit će niskopodne kompozicije, a postizat će brzinu od 160 kilometara na sat. Povećat će prijevozni kapacitet, a putnicima će pružiti veću udobnost i pouzdaniji prijevoz.

Vlakovi u gradsko-prigradskom prijevozu imat će kapacitet od 130 sjedećih i 385 stajaćih mjesta, a u regionalnom 209 sjedećih i 222 stajaćih mjesta.

Putnicima će biti omogućen besplatan bežični pristup internetu, a vlakovi će biti opremljeni rampama za ulazak i izlazak osoba u invalidskim kolicima, prostorom za bicikle, dok će kompletan putnički prostor biti pod videonadzorom.

Odgovarajući na novinarso pitanje o mogućim rješenjima za Croatia Airlines, ministar Butković podsjetio je na to da su sve aktivnosti u vezi s pronalaženjem strateškog partnera obustavljene zbog pandemije. Stvari su stale, moramo pomoći tvrtki dok sve ovo ne prođe i dok se ne nastavi potraga za strateškim partnerom, rekao je.

Vlada je naime na prošlotjednoj sjednici Croatia Airlinesu odobrila državnu potporu od 88,5 milijuna kuna na ime naknade štete prouzročene pandemijom.

Izvor: Hina / Vlada

Teme