Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 19. 10. 2020.

Hrvatska Vlada ostaje predana ciljevima Inicijative triju mora

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u virtualnom sastanku na vrhu Inicijative truju mora, kojemu je formalni domaćin Estonija

Podsjetivši na to da je Hrvatska zemlja suosnivačica Inicijative triju mora, premijer Plenković je u svom govoru naglasio da je važno jačanje suradnje zemalja na području Jadrana, Baltika i Crnog mora kako bi se ubrzao gospodarski oporavak te potaknuli razvojni projekti u prometu, energetici i digitalizaciji.

"Moja Vlada ostaje predana strateškim ciljevima Inicijative triju mora", kazao je Plenković.

Podsjetio je da je Vlada odredila MVEP-u da koordinira aktivnosti unutar Inicijative triju mora te da se Hrvatska pridružila njezinom investicijskom fondu u koji će putem Hrvatske banke za obnovu i razvitak uložiti do 20 milijuna eura.

"Nadamo se da će naša suradnja osloboditi ogroman potencijal za rast, povezanost i prosperitet", poručio je premijer.

Nastavak angažmana SAD-a bit će koristan za sve sudionike

Premijer je istaknuo da će nastavak angažmana SAD-a u Inicijativi triju mora biti koristan za sve sudionike. Izrazio je također nadu da će Europska komisija i Njemačkeda ubuduće imati snažniju ulogu.

Naposljetku je zahvalio bivšoj predsjednici Republike Kolindi Grabar Kitarović na doprinosu Inicijativi tijekom njezina mandata.

Inicijativa triju mora zajednički je hrvatsko-poljski projekt pokrenut u ljeto 2016. na sastanku u Dubrovniku radi jačanja trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke suradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora.

Inicijativa triju mora obuhvaća 12 zemalja članica EU-a – Austriju, Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Estoniju, Mađarsku, Latviju, Litvu, Poljsku, Rumunjsku, Slovačku i Sloveniju.

Za Hrvatsku je osobito relevantna zbog izgradnje LNG terminala na Krku, koji će se plinovodnom mrežom spojiti s već izgrađenim terminalom u Poljskoj.

SAD i Njemačka podržavaju Inicijativu triju mora.

Izvor: Hina/Vlada