Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 5. 10. 2020.

Hrvatska potpora teritorijalnoj cjelovitosti i europskom putu Ukrajine

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je Oleksija Reznikova, potpredsjednika ukrajinske vlade i ministra za pitanja privremeno okupiranih područja

Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je potporu Hrvatske teritorijalnoj cjelovitosti i europskom putu Ukrajine, kao i važnost mirnog rješavanja sukoba.

Izraženo je zadovoljstvo zbog porasta gospodarske suradnje između Hrvatske i Ukrajine, kao i zbog uspostave zračne linije Kijev-Zagreb.

Na sastanku je ponovno izražena spremnost Hrvatske da prenese Ukrajini svoja iskustva iz postupka mirne reintegracije, koji je uspješno okončan 15. siječnja 1998. potpunim povratkom hrvatskog Podunavlja u ustavnopravni poredak RH. Vladina Radna skupina za suradnju između Hrvatske i Ukrajine ostaje važan institucionalni instrument za razvijanje daljnjih odnosa i prenošenje hrvatskih iskustava.

Razgovaralo se također o suradnji na području razminiranja te primjeni hrvatskog modela potrage za nestalim osobama.

Potpredsjednik ukrajinske Vlade Reznikov sa suradnicima sastao se u Banskim dvorima i s Borisom Miloševićem, potpredsjednikom Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava. Na sastanku se razgovaralo o položaju ukrajinske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, zakonskoj regulaciji i implementaciji zaštite prava nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj te o iskustvima procesa mirne reintegracije Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema.

Potpredsjednik Reznikov sa suradnicima sastao se i s potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom. Na sastanku se govorilo o hrvatskom iskustvu mirne reintegracije koji je bio posljednji korak k okončanju Domovinskog rata. Potpredsjednik Vlade Medved naglasio je važnost očuvanja svakog ljudskog života i ulaganja napora za mirnim rješavanjem sukoba te izrazio spremnost za nastavak uspješne suradnje u prenošenju znanja i iskustava pri uspostavljanju učinkovitog sustava skrbi za ratne stradalnike u Ukrajini.