Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 30. 9. 2020.

Hrvatska je žarište bioraznolikosti u Europi

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obratio se putem video veze Summitu UN-a o bioraznolikosti

Ekselencije,
Cijenjeni delegati,
Dragi kolege i prijatelji,
Dame i gospodo,

Kao Mediteranska zemlja, Hrvatska je bogata u smislu bioraznolikosti. Ukupno 38% kopna i 9% teritorijalnog jadranskog mora dijelom su Europske ekološke mreže Natura 2000 i nacionalno zaštićenih područja.

S više od 1000 otoka, Hrvatska ima treću najdužu obalu na Mediteranu i rangirana je kao treća u Europi po zalihama vode po glavi stanovnika.

Dodatno, od gotovo 9000 podvrsta hrvatske flore, njih čak 500 je endemskih, a 12% zaštićenih. Naša fauna bogata je s 24 000 vrsta, od kojih je 600 endemskih, a 7% zaštićenih.

Zbog svih ovih razloga, Hrvatska je svojevrsnožarište bioraznolikosti u Europi.

Zaštita prirodnog kapitala je temelj za održiv i uključiv rast.

Bez očuvanih ekosustava, sve to ne bi bilo moguće.

Zaustavljanje gubitka bioraznolikosti i uspostava ambicioznog globalnog okvira bioraznolikostizahtijevat će pristup temeljen na sudjelovanju cijelog društva.

Ovo je razlog zašto radimo na novoj Nacionalnoj strategiji razvoja do 2030, koja će postaviti ambicioznu usmjerenost ka gospodarstvu koje je ugljično neutralno, otporno i pozitivno spram prirode.

Naš cilj je osigurati zelenu i digitalnu tranziciju kroz promoviranje čiste energije, zelenih i plavih ulaganja te kružnog gospodarstva.

Naši prioriteti su očuvanje i obnavljanje bioraznolikosti, samodostatnost u hrani te pametna mobilnost i povezanost.

Duboko zabrinuti zbog razornih učinaka gubitka bioraznolikosti, posvetit ćemo znatne napore poticanju promjena u ponašanju te promjena u obrascima potrošnje.

Mala, otvorena gospodarstva, poput našeg, imat će priliku za bržu transformaciju u nisko-ugljična i održiva gospodarstva, podržana od strane čiste tehnologije.

S 28% energije koja dolazi iz obnovljivih izvora, već smo iznad cilja od 20% koji je EU postavila za 2020. godinu te smo već dosegli cilj od 30% za 2030. godinu.

Stoga namjeravamo nastaviti biti među europskim predvodnicama u ovim transformativnim trendovima u godinama koje dolaze.

Konačno, svjesni smo da zdravi ekosustavi čine temelje našeg razvitka te je na nama samima da razvojne izazove pretvorimo u mogućnosti.

To je naša dužnost u odnosu na očekivanja mladih generacija te ćemo samo na taj način poboljšati kvalitetu života naših građana i osigurati bolju budućnost za sve.

Hvala vam.