Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 28. 9. 2020.

Snažna potpora Hrvatske europskom i reformskom putu BiH

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je Bakira Izetbegovića, zamjenika predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednika SDA-a, te Dragana Čovića, zamjenika predsjedatelja Doma naroda PS BiH i predsjednika HDZ-a BiH

Time je nastavljen redoviti dijalog predsjednika hrvatske Vlade s političkim predstavnicima tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini o političkim i gospodarskim odnosima Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Naglašena je čvrsta potpora Hrvatske Bosni i Hercegovini na njezinu europskom putu. Za Hrvatsku, kao susjednu i prijateljsku državu, boljitak, stabilnosti i sigurnost Bosne i Hercegovine od najvećeg su značaja. Predsjednik Vlade Plenković posebno je naglasio važnost ostvarivanja jednakopravnosti svih triju konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini, kao i njihovu legitimnu zastupljenost u institucijama BiH.

Kao što je Hrvatska već pokazala organiziranjem Zagrebačkog sastanka na vrhu u svibnju 2020, kojim je u žarište stavljen proces proširenja EU-a te europska perspektiva jugoistoka Europe, Plenković je ponovio da je Hrvatska spremna pomoći Bosni i Hercegovini u reformama i ispunjavanju kriterija potrebnih za stjecanje statusa države kandidatkinje za pristup Europskoj uniji.

Pozdravljeno je potpisivanje sporazuma o izmjenama Izbornog zakona i održavanju izbora u Mostaru, čime je otvoren prostor za daljnju normalizaciju i poboljšanje bošnjačko-hrvatskih odnosa.

Uoči 25. obljetnice potpisivanja Daytonsko–pariškog mirovnog sporazuma, sastanak je bio prigoda za sažimanje njegovih postignuća i za razgovor o uklanjanju preostalih zapreka koje koče napredak BiH na putu prema Europskoj uniji.

Na sastanku je također bilo riječi o situaciji u susjedstvu, gospodarskoj suradnji, investicijama, zajedničkim prekograničnim projektima, s obzirom da je BiH šesti trgovinski partner Hrvatskoj, kao i o daljnjem infrastrukturnom povezivanju dviju država.